«Ο πύρινος εφιάλτης τελείωσε. Ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία ημέρα που ο νομός μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν και να αποδεσμεύονται από το απόγευμα και μετά, σταδιακά οι δυνάμεις. Όμως και σήμερα παραμένουν για λόγους και μόνο ασφαλείας». Με τα λόγια αυτά η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη, περιέγραψε το σταδιακό πέρας των επιχειρήσεων κατάσβεσης, που από την προηγούμενη Τετάρτη έλαβαν μέρος στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λευκίμη Σουφλίου και αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Η κ. Νικολάου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αιτία της πυρκαγιάς, εάν επρόκειτο για αμέλεια ή δόλο, δήλωσε: «Δεν είναι δική μας δουλειά να χαρακτηρίσουμε την αιτία. Έχει να κάνει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την ανάκριση, με τη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποδώσει ευθύνες. Εάν ο υπαίτιος αφέθηκε ελεύθερος, είναι θέμα νόμου».

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν διαπίστωσε έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης και έλλειψης προγραμματισμού στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν έρθει η ώρα και γίνει η αποτίμηση της κατάστασης, θα δούμε αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις».

Όπως τονίσθηκε, η φωτιά κινήθηκε σε περίμετρο περίπου 70.000 στρεμμάτων, με συνέπεια να καούν δασικές εκτάσεις (Δρυοδάση και Πευκοδάση, αείφυλλα, πλατύφυλλα,) καθώς και γεωργικές εκτάσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός των στρεμμάτων θα εκτιμηθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς όπως διαπιστώθηκε, μέσα στην οριοθετημένη περιοχή, υπάρχουν εκτάσεις που δεν έχουν καεί.

Από το απόγευμα άρχισε η αποδέσμευση των μηχανημάτων και των στρατιωτικών δυνάμεων, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά αποχωρούν και τα εναέρια μέσα κατάσβεσης. Στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, παραμένει ακόμη μεγάλος αριθμός πυροσβεστών και οχημάτων, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
TAGS