current views are: 8

19 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:44

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία των επιβατών πτήσεων

Για όλες τις πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από ή προς ελληνικό έδαφος.

Δημοσίευση 05:44’

Για όλες τις πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από ή προς ελληνικό έδαφος.

Προσωπικά  δεδομένα των επιβατών θα πρέπει να διαβιβάζουν στην Ελληνική Αστυνομία οι αεροπορικές εταιρείες για όλες τις πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από ή προς ελληνικό έδαφος.

Από τη διεύθυνση, τους τρόπους πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό μέχρι τον αριθμο των αποσκευών θα γνωστοποιούται στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records), τα οποία οι αρχές θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται για το σκοπό της πρόληψης και της διερεύνησης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Τα δεδομένα PNR είναι διαφορετικά από τα δεδομένα API (Advance Passenger Information), τα οποία είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής αναγνώρισης του διαβατηρίου και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής. Τα PNR χρησιμοποιούνται προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχουν υποψίες αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις αρχές, και για την αναγνώριση προσώπων στα οποία ανήκουν διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες που συνδέονται με ποινικά αδικήματα.  

Επιπλέον, η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση συνεργών των υπόπτων, για παράδειγμα με την ανεύρεση προσώπων που ταξιδεύουν μαζί. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα σε διάστημα μεταξύ 48 έως 24 ωρών, πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης.

Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.


σχετικα αρθρα