Απόπειρα παρεμπόδισης της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη δια της δικαστικής οδού καταγγέλλει η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που κάνει λόγο για αποφάσεις και μεθοδεύσεις με ύποπτα ελατήρια. Να διατηρήσει το επάγγελμα του εφημεριδοπώλη στις εκτός ανταγωνισμού συνθήκες πριν από την απελευθέρωσή του, υπέρ της οποίας πρόσφατα ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο, επιχειρεί μερίδα εφημεριδοπωλών.

Προσέφυγε για δεύτερη φορά στα δικαστήρια ζητώντας τη ματαίωση της εφαρμογής του νόμου με τη γνωστή μέθοδο των ασφαλιστικών μέτρων.

Το αίτημά τους είχε απορριφθεί αρχικά από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Πλην όμως ορισμένοι εφημεριδοπώλες επανήλθαν με νέα αίτηση στην οποία διατύπωσαν και πάλι τα ίδια αιτήματα.

Τη δεύτερη φορά, και παρά την ύπαρξη νωπού δεδικασμένου από το ίδιο μάλιστα δικαστήριο, η αίτηση έγινε δεκτή προκαλώντας εύλογες απορίες για το σκεπτικό της απόφασης και εγείροντας πολλά ερωτηματικά.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΙΗΕΑ σημειώνει:

«Η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει απόπειρα για παρεμπόδιση απελευθερώσεως του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή των Ελλήνων, για τα κλειστά επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι εφημεριδοπώλες προσέφυγαν στα δικαστήρια επιζητούντες να επιτύχουν ματαίωση της εφαρμογής του νόμου, με τη μέθοδο ασφαλιστικά μέτρα _ προσωρινή διαταγή. Το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε το αίτημα των εφημεριδοπωλών για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Παραταύτα ορισμένοι εφημεριδοπώλες από την ομάδα αυτή υπέβαλαν νέα αίτηση, στο ίδιο δικαστήριο και με τα ίδια αιτήματα, παρά το ότι υπήρχε δεδικασμένο. Επί της νέας αυτής αίτησης, το αίτημα των εφημεριδοπωλών για έκδοση προσωρινής διαταγής έγινε δεκτό, παρά την προηγούμενη αντίθετη απόφαση.

Δυστυχώς, η δεύτερη αίτηση των εφημεριδοπωλών συνεδέθη με φήμες κατά τις οποίες στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου κατατέθηκε, υπάρχει σε κρίσιμη θέση στενός συγγενής εξ αίματος με εφημεριδοπώλη που είναι μεταξύ αυτών που υπέβαλαν το αίτημα.

Η ΕΙΗΕΑ αρνείται να δεχθεί ότι υπήρξε δικαστική μεθόδευση για την παρεμπόδιση εφαρμογής του νόμου.

Η ΕΙΗΕΑ δεν θα υποκύψει και δεν θα αποδεχθεί αποφάσεις οι οποίες είναι και παράνομες και ύποπτες ως προς τα ελατήριά τους και προσφεύγει αμέσως στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης για την επίλυση του ζητήματος».


Πηγή: Έθνος
TAGS