current views are: 7

29 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:03

Το λάθος του Τούρκου που οδήγησε στη φάκα τον Ριχάρδο – Πώς δρούσε η «μαφία του χρυσού»

Πάνω από 400.000 ευρώ την ημέρα ο τζίρος της σπείρας παράνομης διακίνησης χρυσού.

Δημοσίευση 08:03’

Πάνω από 400.000 ευρώ την ημέρα ο τζίρος της σπείρας παράνομης διακίνησης χρυσού.

Αστρονομικά ποσά κατάφερναν να βγάζουν τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και τα υπόλοιπα 62 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στις σπείρες, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, είχαν πλούσια δράση και είχαν στήσει μια «χρυσή» κομπίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτιμώμενη μπίζνα από την παράνομη διακίνηση χρυσού ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ηγετικό ρόλο στη «μαφία του χρυσού» είχε ο γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος μαζί με τον γνωστό 65χρονο χρυσοχόο κατείχαν περισσότερα από 300 ενεχυροδανειστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με ημερήσιο τζίρο κατά μέσο όρο τις 400.000 ευρώ.

Η διακίνηση των πλακών χρυσού γινόταν καθημερινά είτε με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από την Αθήνα και έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη, είτε τα μέλη της σπείρας τα έκρυβαν πάνω τους μέσα σε γιλέκα. Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία του κάθε δρομολογίου δεν έπεφτε κάτω από τις 150.000 ευρώ, ενώ το μεροκάματο των μελών της σπείρας ανερχόταν στις 50.000-60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα έλιωνε και μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού όχι μόνο κοσμήματα και αντικείμενα από ενεχυριάσεις, αλλά και χρυσό από «εγληματικές ενέργειες», κοινώς κλοπές και διαρρήξεις. Μάλιστα στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν κλοπιμαία από την οικία γνωστής εφοπλίστριας στα νότια προάστια.

​Ενδεικτικό του εύρους της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος είναι ότι η αστυνομία κατάσχεσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, μαζί με ράβδους χρυσού και διαμάντια.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εργαζόμενος σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ.

«Κλειδί» για την εξάρθρωση της «μαφίας του χρυσού» ήταν το ταξίδι του υπεύθυνου του «τουρκικού δικτύου» στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αυτός που έσπρωχνε σε Γερμανία και Κίνα μεγάλες ποσότητες χρυσού. Ο Τούρκος, που διέμενε στην Ακρόπολη, έκανε το λάθος να έρθει στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τον γνωστό χρυσοχόο και τον Ριχάρδο, ωστόσο συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά τον Τούρκο, συριακής υπηκοότητας, που ήταν ο «εγκέφαλος» της σπείρας. 

Σημειώνεται πως η Αστυνομία παρακολουθούσε είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω του υπερκοριού της ΕΥΠ τα μέλη της σπείρας τον τελευταίο 1,5 χρόνο, καθώς ήθελε να «δέσει» πλήρως την υπόθεση και να συλλάβει από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο που εμπλέκονταν σε αυτή.

Ανάμεσα στους 63 συλληφθέντες μάλιστα βρίσκονται και άτομα που συμπεριλαμβάνονταν στη δικογραφία της σπείρας των Ρομά και διέφευγαν της σύλληψης. 

Κωδικές ονομασίες

Ζάχαρη, ταξιδιώτες και κορίτσια, ήταν λίγες μόνο από τις κώδικες φράσεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας των λαθρεμπόρων χρυσού.

Οι φράσεις “Ζάχαρη” και “κίτρινο” σήμαιναν χρυσός, η λέξη “fine” σήμαινε χρυσός 24 καρατίων. Όταν στις τηλεφωνικές τους επαφές μιλούσαν για “κορίτσια” και “στρογγυλό” εννοούσαν χρυσές λίρες Αγγλίας.

“Μέταλλο” ή “Σίδερο”  ήταν ο τηγμένος χρυσός, “ταξιδιώτες” ήταν το πακέτο με χρυσό και κοσμήματα προς αποστολή στην Τουρκία, “Γραμμές” ήταν χιλιάδες ευρώ, ενώ “χαρτιά” ήταν τα χρήματα.

Δίωξη για τέσσερα κακουργήματα

Σε βάρος των εμπλεκόμενων στο μεγάλο  κύκλωμα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Ειδικότερα, κατά περίπτωση η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της:

α) Εγκληματικής οργάνωσης,
β) Λαθρεμπορίας,
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και  
δ) Τοκογλυφίας.

Επιπρόσθετα, η  ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματα που ασκήθηκε κατά περίπτωση   αφορά τα αδικήματα της:

α) Παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών,
β) Παράβασης του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών,  
γ) Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και  
δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως

 


σχετικα αρθρα