Μορφή ντόμινο λαμβάνουν οι καταλήψεις στις σχολές. Συνολικά 47 τμήματα έχουν βάλει λουκέτο και ανέστειλαν τη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου ενώ χιλιάδες είναι οι φοιτητές οι οποίοι δεν δείχνουν να πτοούνται από τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, με τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο εάν δεν συμπληρωθούν συνολικά 13 εβδομάδες μαθημάτων. Αύριο, Πέμπτη δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Αντίστοιχο «πανεκπαιδευτικό ραντεβού» και στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή αναμένεται έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που θα γίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Το χορό των αντιδράσεων σέρνουν οι φοιτητικές παρατάξεις εξαγγέλλοντας κλιμάκωση των αντιδράσεων με την κατάργηση του ασύλου και την απομάκρυνση των φοιτητικών παρατάξεων από τα Πανεπιστήμια να αποτελούν το κόκκινο πανί.  Όπως είχε γράψει το Νewpost.gr, ακόμη και πριν την ψήφιση του Νόμου - Πλαισίου οι φοιτητές αντιστέκονταν και προετοιμάζονταν για να προχωρήσουν σε καταλήψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Η υπερψήφισή του νομοσχεδίου ήταν η σταγόνα που.. ξεχείλισε το ποτήρι αφού οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας μόλις σε δύο μέρες, ενώ αύριο Πέμπτη διοργανώνεται Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι όπου η συμμετοχή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η ΠΑΣΠ και η ΕΑΑΚ με ανοικτή πρόταση μάλιστα τάσσονται υπέρ των καταλήψεων. Από την πλευρά τους η ΔΑΠ  και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) του ΚΚΕ στηρίζουν κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να αναφέρονται ανοικτά σε καταλήψεις.

Τα υπό κατάληψη τμήματα:

Πενθήμερη κατάληψη των σχολών αποφάσισαν φοιτητές του Παντείου. Κλειστό και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τρία τμήματα τελούν υπό κατάληψη (Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό, Βιολογικό). Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κατάληψη ψήφισαν 18 από τα 21 τμήματα ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τρία τμήματα παραμένουν κλειστά. Υπο κατάληψη τελεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

Κλειστό θα παραμείνει και το ΤΕΙ Αθήνας μέχρι και τις 7/9, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των σπουδαστών.

Την εξετάστική τους περίοδο έχουν αναστείλει και το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια» αναφέρει η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Πελεγρίνης: «Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις θα εφαρμοστεί ο νόμος»

«Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, και δεν υπάρξουν δυναμικές ενέργειες των φοιτητών, σαφώς και θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα, ενώ διερωτήθηκε «τι σημαίνει ψήφισε όλη η Βουλή, η Βουλή που έχει συναλλαγές από δω και από κει;»  Ο κ. Πελεγρίνης πρόσθεσε ότι ούτε ο νόμος Γιαννάκου ούτε ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε.

«Δεν αρκεί να φέρεις ένα νόμο, πρέπει να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα» σημείωσε. «Όποιος λεει να καταργηθεί το άσυλο δεν ξέρει το θέμα, το άσυλο είναι σύνθετο θέμα» υποστήριξε.