current views are: 7

2 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:12

Βαρθολομαίος :«Ξέρ’ ο Γιάννης τ’ έχ’ς τον τορβά του»

Η Σιβυλλική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δημοσίευση 10:12’

Η Σιβυλλική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Με την παραπάνω Σιβυλλική έκφραση απάντησε ο Πατριάρχης σε ερώτημα που του θέσαμε για το ότι αντιμετωπίζει με βραδυφλεγή ανακλαστικά τα εκκρεμή θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο.
-Δεν βιαζόμαστε, είπε. Με την χάρη του Κυρίου μας όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Ως γνωστόν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευρίσκεται αυτή την εποχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, άλλα από επιλογή και άλλα από ανάγκη,ένεκα των  συνθηκών που επικρατούν.

-Συγκεκριμένα το θέμα με Ουκρανία φαίνεται ότι περνάει  πια στην τελική του ευθεία. Ο Πατριάρχης αναχωρεί σήμερα για επίσημη επίσκεψη στην Κορέα και με την επιστροφή του θα είναι όλα έτοιμα για την έκδοση του τόμου της Αυτοκεφαλίας. Οι σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας μπορεί να έχουν χτυπήσει  κόκκινο αλλά όλα δείχνουν ότι στο τέλος θα αποδεχθεί την επιλογή της Μητέρας Εκκλησίας και αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι στην αμετροέπεια και στον απαράδεκτο τσαμπουκά που πρόταξε η Εκκλησία της Ρωσίας για να αντιδράσει. Κάθε κρίση έχει νικητές και ηττημένους αλλά εδώ
οι ηττημένοι φωνάζουν από μακριά και κάνουν πολλά και επαναλαμβανόμενα λάθη.

– Το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Πατριαρχείου στη λήψη αποφάσεων θεωρείται καταστροφική για την εκεί Εκκλησία και ομογένεια, η οποία πλέον έχει αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον της και να αποστασιοποιείται από τα γεγονότα που αφορούν την Εκκλησία. Όπως, όμως δεσμεύτηκε στην κουβέντα μας ο Πατριάρχης το θέμα αυτό «βαίνει εις αίσιο τέλος και όταν τελειώσει θα παραδεχθείτε και σεις ότι δεν μπορούσε να τελειώσει καλύτερα…» μας είπε με νόημα ο Πατριάρχης.
Για το θέμα του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτριο  ο Πατριάρχης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Και ναί μεν όλοι μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η εκλογή θα γίνει μεταξύ του Γαλλίας Εμμανουήλ και του Προύσσης Ελπιδοφόρου, αλλά αυτή η κωλυσιεργία εκ μέρους του Πατριάρχη δεν αποκλείεται να κρύβει κάτι, να θέλει προφανώς  να μας παρουσίασει το τρίτο και μοιραίο πρόσωπο- τον άγνωστο Χ προς το παρόν- που θα κληθεί να πάρει τον Σταυρό της Εκκλησίας μας στην Αμερική  και να τον οδηγήσει στο Γολγοθά του.

– Το τρίτο θέμα που βασανίζει το Πατριαρχείο είναι οι σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Μία σειρά από γεγονότα έχουν δημιουργήσει μεταξύ των δύο Εκκλησιών μία απαράδεκτη καχυποψία η οποία οδηγεί σε μία εσωστρέφεια με όλες τις αρνητικές συνέπειες.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γραμμή της ρήξης, μετά την κατ´αυτόν εχθρική συμπεριφορά του Πατριαρχείου να διεκδικήσει στην Ελλάδα εκκλησιαστικό χώρο – το περίφημο κτήμα Προμπονά- ακολουθώντας ανορθόδοξο τρόπο.Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αυτό θα μπορούσε να γίνει αν το ζητούσε το Φανάρι με κανονικό τρόπο και όχι χρησιμοποιώντας πρόθυμους εθελοντές που διεκδικούσαν να αποκτήσουν μέσα απ´αυτή την αναστάτωση ρόλο.
 Ο Πατριάρχης δεν φαίνεται να πτοείται
απ ´όλα αυτά. Υπενθυμίζει ωστόσο στους συνομιλητές του τί συνέβη και πώς ακριβώς του φέρθηκε ο Αθηνών Ιερώνυμος όταν του ζήτησε παρακλητικά να εκλέξει έναν κληρικό στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, που είναι Επαρχία του Θρόνου. 
-Τότε ακολουθήσαμε τον δρόμο που μας υποδεικνύεται τώρα, αλλά είχαμε την ίδια και χειρότερη συμπεριφορά. Μας ενέπαιξαν… λέγει με παράπονο ο Πατριάρχης.

– Το τέταρτο θέμα για το οποίο ο Πατριάρχης έχει ενεργοποιήσει όλη τα γνωστά ανακλαστικά του είναι της Αναθεώρησης του Συντάγματος και της συμφωνίας που προωθεί ο Πρωθυπουργός για την Εκκλησία και τους κληρικούς χωρίς την ενημέρωση του Φαναρίου. Ο Πατριάρχης δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα για το θέμα αυτό και να μην αφήσει τους δύο να πραγματοποιήσουν τα  σχέδιά τους που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα αφ´ενός στην υπόσταση της Εκκλησίας σε μία χώρα αμιγώς Ορθόδοξη όπως η Ελλάδα και αφ´ ετέρου στον Εφημεριακό κλήρο που τον υποβαθμίζουν να αμείβεται  στα επίπεδα ενός επιδόματος για την ασφάλεια του οποίου ότι θα καταβάλλεται  εις το διηνεκές δεν μπορεί να εγγυηθεί, προς το παρόν, κανείς.

Αυτά είναι τα θέματα που κρατά ο Πατριάρχης στα χέρια του και αναμένονται λύσεις. Και όπως μας απάντησε : «Ξέρ’ ο Γιάννης τ’ έχ’ς τον τορβά του»

Για το θέμα του χρόνου είπε:
-Δεν βιάζομαι διότι γνωρίζω ότι κάθε θέμα θέλει τον κατάλληλο χρόνο του.

Όταν του αντιτάξαμε ότι για την Αμερική έχει καθυστερήσει πολύ  το Πατριαρχείο και κινδυνεύει να τη χάσει, είπε με νόημα:

– Δεν θα τη χάσουμε την Αμερική. Είχαμε και στο παρελθόν παρόμοιες κρίσεις αλλά μας έφεραν πιο κοντά με την Ομογένεια. Το αυτό θα συμβεί και τώρα! 

Αυτός είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένας 78χρονος  αιώνιος έφηβος, που όπου κι αν  προσπαθήσεις να τον συναγωνιστείς, ακόμη και σε ένα απλό περπάτημα, σε αφήνει πάντα πίσω να απορείς πώς τα κατάφερε! 


σχετικα αρθρα