current views are: 2

4 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:15

Κούγιας στο «Ακραίως» για το κύκλωμα χρυσού: Ελεύθεροι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι

Στον «αέρα» το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας

Δημοσίευση 10:15’

Στον «αέρα» το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας

Σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα του χρυσού θα είναι ελεύθεροι εκτίμησε ο δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εμείς καταθέσαμε το πρωί (αίτημα) να ενεργοποιηθεί το άρθρο 286 του κώδικα ποινικής δικονομίας που λέει ότι μπορεί μόνος του ο ανακριτικός υπάλληλος να αποφυλακίσει κατηγορούμενο χωρίς να έχει ούτε εισαγγελικές προτάσεις όταν διαπιστώσει είτε την απόλυτη αθωότητα, δηλαδή το παίρνει πάνω της, είτε την ανυπαρξία εγκλήματος. Η κ. ανακρίτρια απ΄ ό,τι έχω πληροφορηθεί πριν καταθέσουμε εμείς το αίτημα, από το πρωί έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή και νομίζω ότι σε λίγες ώρες θα είναι ελεύθεροι», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Ξεκαθάρισε ακόμα: «Δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας, το λέμε από το πρωί. Είμαι απόλυτος».

Αναφερόμενος στον πελάτη του σημείωσε: «Αποφυλακίζεται αυτόματα και αναδεικνύεται τεράστιο ηθικό θέμα και ποινικό θέμα για την αστυνομία. Είναι κατάχρηση εξουσίας, είναι κακούργημα.

Σχολίασε επίσης: «Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και γι’ αυτό το λόγο καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα. Εμένα με ενοχλεί προσωπικά το γεγονός ότι ενώ ήταν στην προανάκριση η υπόθεση ο κ. Τσίπρας στη Βουλή είπε να εδώ πιάσαμε τους κλέφτες που ξεζούμισαν την Ελλάδα. Με συγχωρείται αυτό εμένα με ενοχλεί».

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ. ο Ριχάρδος)  έχει ένα θέμα.  Το επάγγελμα που επέλεξε είναι αντιπαθές και ειδικά στην εποχή μας», σχολίασε ακόμα ο κ. Κούγιας.

«Η επιτυχία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ποινικό αδίκημα», σημείωσε ο κ. Κούγιας και κατέληξε: «Όσο μένει στη φυλακή (σ.σ. ο πελάτης του) διαπράττονται αδικήματα.  Ήδη έχει διαπραχθεί το αδίκημα της καταχρήσεως εξουσίας από την αστυνομία και ήδη διαπράττεται το αδίκημα της παρανόμου κατακρατήσεως. Οι αστυνομικοί που τον κρατούν – δεν γνωρίζουν νομικά – είναι καλυμμένοι γιατί εκτελούν εντολές αλλά εν δυνάμει αυτή τη στιγμή τον κρατούν παράνομα».

Νωρίτερα, ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ζήτησε μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια την άμεση αποφυλάκισή του, μόλις δύο ημέρες μετά την απόφαση να κρατηθεί προσωρινά.

Στον «αέρα» το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας

Απροσδόκητες  δικαστικές εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση της φερόμενης  οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού.

Σύμφωνα  με νομικούς κύκλους, το βασικό αδίκημα της  κακουργηματικής λαθρεμπορίας παραμένει στον αέρα, συμπαρασύροντας όμως και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι και αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.


σχετικα αρθρα