ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΒ: Η κρίση έφερε την πρώτη μείωση του ελληνικού πληθυσμού

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:23 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:05
ΣΕΒ: Η κρίση έφερε την πρώτη μείωση του ελληνικού πληθυσμού
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Η οικονομική κρίση, η μη ανανέωση του πληθυσμού και η μετανάστευση έχουν οδηγήσει σε ραγδαία μείωση 

Για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός της Ελλάδας άρχισε για πρώτη φορά να μειώνεται το 2011, λίγο μετά την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει με έκθεσή του ο ΣΕΒ

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η αδυναμία εύρεσης εργασίας αποτελούν εμπόδια στην δημιουργία νέων οικογενειών και την ανανέωση του πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε μια κοινωνία υπερενηλίκων, κάτι που κρούει τους κώδωνες του κινδύνου, όπως επισημαίνεται στο δελτίο του ΣΕΒ «SOS:Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνά».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το διάστημα 2009-2017 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380. Πρόκειται για την 1η μείωση του πληθυσμού, η οποία σημειώνεται στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μη ανανέωση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την γήρανση του, η επίπλαστη καταναλωτική  ευημερία, η οικονομική κρίση και μετανάστευση συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η μείωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί  με την ενδεχόμενη οικονομική ανάπτυξη. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η αναίμακτικη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση των δημοσίων αγαθών μπορεί να αναδειχθούν εμπόδια. Ο κίνδυνος της εθνικής συρρίκνωσης κάνει, σύμφωνα με την Μελέτη επιτακτική την ανάγκη επανάκαμψης της χώρας, μέσα σε ένα πλαίσιο επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ειδοσημάτων και θέσεων εργασίας. Η μη επανάκαμψη και οι χαμηλοί δείκτες γονιμότητας, θα  οδηγήσπυν στην μείωση του παραγωγικού δυναμικού στις δεκαετίες του 2030 και 2040, κάτι το οποίο θα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην δυνητική ανάπτυξη της χώρας.

Τη δεκαετία του 1980, σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων.  Η είσοδος των μεταναστών αποκατέστησαν κάποια ισορροπία, η οποία, όμως, κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης, και τη συνακόλουθη εξαφάνιση των δανεικών, αλλά και των μεταναστευτικών ροών (που έγιναν αρνητικές λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στο εξωτερικό).  

Στην Ελλάδα το 1980 κάθε γυναίκα είχε 2,3 παιδιά, ενώ την δεκαετία του ’90 ο αριθμός μειώθηκε στα 1,4 παιδιά. Στην περίοδο της κρίσης, η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, η ανεργία και οι μισθολογικές περικοπές μετέβαλαν τις έως τότες αξίες πάνω στις οποίες βασιζόταν μέχρι τότε το νέο νοικοκυριό, όπως η ύπαρξη τουλάχιστον μιας σταθερής δουλειάς, ή στήριξη του ζευγαριού από τους γονείς, κ.ο.κ.

Οι πιο προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία των ποιοτικών δημόσιων αγαθών, όπως το καλό δημόσιο σχολείο, τις στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές υπέρ της οικογένειας αλλά και τις αναγκαίες υποδομές όπως η καθολική βρεφονηπιακή κάλυψη, ως ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση τόσο της υπογεννητικότητας όσο και της δημογραφικής γήρανσης. Όμως τέτοιες πολιτικές σήμερα δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ενώ ο πληθυσμός της χώρας γερνά με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2018 Ageing Report), ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10,8 εκατ. σήμερα, θα διαμορφωθεί σε 8,3 εκατ. το 2060. Σήμερα, το 14,4% του πληθυσμού είναι παιδιά 0-14 ετών, ενώ το 2060 θα είναι το 11,8% του πληθυσμού. Επίσης, ενώ σήμερα οι άνω των 80 ετών είναι το 6,6% του πληθυσμού, το 2060 θα είναι το 17,2% του πληθυσμού. Και ενώ σήμερα υπάρχουν 106,2 χιλ. άτομα άνω των 90 ετών, το 2060 θα έχουν γίνει 392,2 χιλ. άτομα

Η μέση ηλικία της μητέρας ανά τις δεκαετίες μεταβάλλεται μιας και περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν ανύπαντροι και χωρίς παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στο παρελθόν, και αναβάλλουν την απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας). Είναι ενδεικτικό ότι οι γεννήσεις στις ηλικίες άνω των 35 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Σημειώνεται ότι η πτώση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ισπανία και την Ιταλία, που δεν επλήγησαν από την κρίση τόσο πολύ όσο η Ελλάδα.