Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των σχολών και τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Υπολογίζεται ότι 90 σχολές και τμήματα των AEI είναι υπό κατάληψη, σ΄ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε εννέα Τεχνολογικά Ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη δεκάδες τμήματα. Σήμερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζουν οι Πρυτάνεις. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν τα Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πανεπιστήμιο Πάτρας, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια πραγματοποίησαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν μια ομάδα περίπου 40 νεαρών επιτέθηκε σε διερχόμενο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας στην διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα. Από την επίθεση έσπασαν δυο τζάμια και τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας αστυνομικός.

Στο μεταξύ διχάζονται περισσότερο μέρα με την ημέρα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Την Τετάρτη καθηγητές από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο διαχώρισαν τη θέση τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της συγκλήτου να μεταφέρει την εξεταστική και υποστήριξαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος νόμος.

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο νέος νόμος βελτιώνει σε αρκετά και κρίσιμα σημεία τη λειτουργία των Ιδρυμάτων και καταλήγει αναφέροντας ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν οι καθηγητές αποφασιστικά, διαφυλάσσοντας ανοιχτά Πανεπιστήμια με πλήρεις τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες.


Πηγή: ΑΠΕ - tovima.gr
TAGS