current views are: 6

10 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση21:40

Στάση εργασίας την Τρίτη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»

Καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εισαγγελείς ανηλίκων, τη διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ. και τους αρμόδιους υπουργούς «να αναλάβουν υπεύθυνα δράση με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα

Δημοσίευση 21:40’
Ιώσεις

Καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εισαγγελείς ανηλίκων, τη διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ. και τους αρμόδιους υπουργούς «να αναλάβουν υπεύθυνα δράση με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», απευθύνουν κάλεσμα σε συμμετοχή σε στάση εργασίας-παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 08:00-11.00, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι ειδικευόμενοι γιατροί της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, επισημαίνουν ότι στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονται επί του παρόντος περισσότερα από 75 παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Παιδιά ασυνόδευτα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρήζουν μόνον προληπτικού ελέγχου, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, ελλείψει «κατάλληλων» δομών φιλοξενίας, παραμένουν επί μακρόν στις κλινικές των νοσοκομείων. «Γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των εργαζόμενων προς τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα παιδιά, συνιστά δε μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά, που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί ίδρυμα φιλοξενίας για άτομα που δε χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας» υπογραμμίζουν οι εν λόγω ειδικευόμενοι γιατροί.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί σειρά περιστατικών βίας στον χώρο του νοσοκομείου. «Μετά την επίθεση με μαχαίρι κατά εργαζόμενου στην ασφάλεια του νοσοκομείου από γονέα παιδιού που νοσηλευόταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής πριν λίγες εβδομάδες, το απόγευμα της Πέμπτης 6/12/2018, δύο αδέλφια που νοσηλεύονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής στην πανεπιστημιακή κλινική, επιτέθηκαν κατ’ εξακολούθηση φραστικά και σωματικά κατά των νοσηλευτών και των ειδικευομένων της κλινικής. Για τη διαχείριση της κατάστασης κατέστη αναγκαία η συμβολή της αστυνομίας. Παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους» καταγγέλλουν κι εξηγούν ότι τα συμβάντα της περασμένης Πέμπτης, μία μόλις ημέρα μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί το ζήτημα, με συμμετοχή ιατρών από την πανεπιστημιακή και τις κρατικές παιδιατρικές κλινικές, την παιδοψυχιατρική και το νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου, «αναδεικνύουν τις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες καλούμαστε όλοι να αποδώσουμε, ως εργαζόμενοι λειτουργοί υγείας».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής θεωρούν την κατάσταση «απαράδεκτη από κάθε άποψη».

Καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εισαγγελείς ανηλίκων, τη διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ. και τους αρμόδιους υπουργούς «να αναλάβουν υπεύθυνα δράση με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα. Να ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει. Να προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα αυτά τα παιδιά. Να μπει τέλος στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας».

Επιφυλάσσονται, τέλος, για περαιτέρω κινητοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.


σχετικα αρθρα