current views are: 7

10 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση19:22

Στους 49.000 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που καταχωρήθηκαν στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων

Αύξηση κατά 160% των φορολογικών εσόδων από τις μισθώσεις τύπου AirBnB

Δημοσίευση 19:22’

Αύξηση κατά 160% των φορολογικών εσόδων από τις μισθώσεις τύπου AirBnB

Στους 49.000 έφτασαν τελικά οι ιδιοκτήτες η οι διαχειριστές ακινήτων που δήλωσαν ,μέχρι στα τέλη Νοεμβρίου, στο «Μητρώο Ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» της ΑΑΔΕ τα προσωπικά τους στοιχεία, αλλά τα συμβόλαια βραχυχρόνιας ενοικίασης των ακινήτων τους τα οποία συνήψαν με πελάτες τους από τις αρχές του χρόνου μέχρι στα τέλη Αυγούστου

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο «Capital Link» που διεξάγεται στη Ν.Υόρκη.

Ο κ.Πιτσιλής στην ομιλία του τόνισε ότι μόνο μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού ,που αποτελεί τον διεθνή όρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου  Airbnb, HomeAway, Booking κλπ τα φορολογικά έσοδα από τις ενοικιάσεις ακινήτων  αναμένεται να  φτάσουν φέτος τα 176 εκατ. ευρώ ,έναντι 68 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 160%) .

Ο κ. Πιτσιλής δήλωσε επίσης ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που δεν δηλώθηκαν  φέτος από τους  ιδιοκτήτες των ακινήτων  χρησιμοποιώντας ως “όπλα”  τις  αυτόματες διαδικτυακές  σαρώσεις (web robot ) , αλλά και τη λήψη αναλυτικών στοιχείων που αναμένονται    από  τις εταιρείες διαχείρισης της οικονομίας διαμοιρασμού οι οποίες έχουν δηλώσει πλήρη διάθεση συνεργασίας με τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Στόχος των διασταυρώσεων είναι  να εντοπιστούν  κατά πρώτον ποιοι διαχειριστές η ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και κατά δεύτερον αν όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δηλώσει , συγκεντρωτικά και αναλυτικά ,όπως υποχρεούνται ,τις ενοικιάσεις  των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους για λίγες ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο “χορό” των βραχυχρόνιων μισθώσεων “συμμετέχουν” περί τα 126.000 καταλύματα στη χώρα μας.

Οι ιδιοκτήτες η οι διαχειριστές των ακινήτων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο υποχρεούνται στο εξής (εκτός των δηλώσεων των μισθώσεων που υπέβαλαν για το χρονικό διάστημα από 1/1/2018 έως τέλη Αυγούστου) να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο Μητρώο το αργότερο μέχρι στις 20 κάθε επόμενου μηνός τις μισθώσεις του προηγούμενου μήνα.

Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, ενώ τους περιμένουν και καταλογισμοί φόρων εφόσον εντοπιστούν να μην δηλώνουν μέρος η το σύνολο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε πελάτες τους .Ως γνωστόν τα εισοδήματα  από τις μισθώσεις ακινήτων φορολογούνται το ίδιο ,είτε πρόκειται για  παραδοσιακά  ενοίκια ακινήτων η τις μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και είναι 15% έως 12.000 ευρώ ,35%από 12.001-35.000 ευρώ και 45% από 30.001 και άνω.


σχετικα αρθρα