ΕΛΛΑΔΑ

Τι καλύτερο από «Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα»

Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2018, 08:00 / Ανανεώθηκε 28 Δεκεμβρίου 2018, 13:41
Τι καλύτερο από «Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα»
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου, Τάσου Σκλάβου.

Μέρες γιορτών και τι καλύτερο για δώρο από ένα βιβλίο. Και μάλιστα από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, ένα νέο παιδί, με... overqualified βιογραφικό, ο οποίος επέλεξε να μην πάρει το δρόμο της μετανάστευσης, όπου θα γινόταν ανάρπαστος στην αγορά εργασίας, αλλά προτίμησε να μείνει εδώ και να το παλέψει!

Ο νεαρός δημοσιογράφος, Τάσος Σκλάβος μας συστήνεται μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα «Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα», το οποίο εξέδωσαν οι εκδόσεις «Ηδυέπεια». Ο βασικός του ήρωας είναι ένας νέος με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό πολυεπίπεδο μυθιστόρημα του σήμερα, το οποίο επιθυμεί να αποτινάξει το στίγμα της αναπηρίας και εντάσσει τον πρωταγωνιστή του σε μια κοινωνική κανονικότητα, εστιάζοντας στις βαθιές πληγές της ψυχής του και όχι του σώματος. Παράλληλα το μυθιστόρημα πραγματεύεται έντονα την αξία της συγχώρεσης, η οποία είναι η μόνη ικανή να επουλώσει τα τραύματα των ανθρώπων και να τους κάνει να νικήσουν τους ψυχολογικούς δαίμονές τους. Ένα βιβλίο που κάτω από την επιφάνεια της βασικής υπόθεσης, προσπαθεί να παλέψει και να μιλήσει για πολλά κοινωνικά ζητήματα.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για το πρώτο μου μυθιστόρημα, το οποίο ελπίζω να ταξιδέψει τους αναγνώστες. Πρόκειται για την ιστορία του Οδυσσέα, ενός νέου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να βρει τη μητέρα, που δεν γνώρισε ποτέ.

Στόχος μου ήταν να μην εστιάσω σε αυτά καθαυτά τα κινητικά προβλήματα του ήρωα, αλλά αντίθετα να αναδείξω τις βαθύτερες πληγές της ψυχής του, τις οποίες μόνο η δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης μπορεί να επουλώσει, όπως συμβαίνει και με τον Οδυσσέα. Γενικότερα το βιβλίο δεν επιθυμεί να μείνει στην επιφάνεια της πλοκής, αλλά αντίθετα προσπαθεί να θίξει μια σειρά από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, βάζοντας τον αναγνώστη να συσκεφθεί και να αναρωτηθεί» δήλωσε ο συγγραφέας Τάσος Σκλάβος.

Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος, Μάκης Σιάρκος, ενώ εκτός του ίδιου του συγγραφέα, μίλησαν ακόμα η φιλόλογος Δήμητρα Ιωαννίδη, η ψυχολόγος Άλια Χόταρι, και ο φιλόλογος Σίμος Νικολιδάκης.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο Οδυσσέας βρίσκεται καθηλωμένος σ’ αναπηρικό καροτσάκι, αυτό όμως δε στάθηκε ικανό να εμποδίσει την ανάπτυξη της σκέψης του και την είσοδο του στο Μαθηματικό. Η τύχη της μητέρας του, την οποία δεν γνώρισε ποτέ και η αναζήτησή της θα φέρει στο φως μια χιονοστιβάδα κρυμμένων μυστικών.

Ο θάνατος της Φανής, μιας ηλικιωμένης γυναίκας, και το άνοιγμα της διαθήκης της, στην οποία αναπάντεχα συμπεριλαμβάνεται ως δικαιούχος, θα τον φέρει μοιραία στα ίχνη της μητέρας του.

Στην απέλπιδα προσπάθειά του να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί, θα διαβάσει απ’ τα χέρια της διάσημης συγγραφέως και νόνας του, ένα ανέκδοτο μυθιστόρημά της, το οποίο βασίζεται στην ιστορία των γονιών του.

Όταν όλα αποκαλυφθούν και πέσουν οι μάσκες, ο Οδυσσέας θα γίνει μάρτυρας και μιας αποτρόπαιης δολοφονίας, η οποία είχε μείνει κρυφή τόσα χρόνια και τώρα έρχεται αναπάντεχα και πάλι στο προσκήνιο να ταράξει τη ζωή όλων.

Το βιβλίο θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Καλαμάτα, όπου είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η επόμενη παρουσίαση, στη γενέτειρα του συγγραφέα.