Αυστηρό μήνυμα προς τους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, που δήλωσαν ότι, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, δεν θα καταβάλλουν τον φόρο, στέλνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. Σύμφωνα με τον υπουργό, όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος».

Οι πολίτες, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι αυτοί που, αναβιώνοντας το «κίνημα των αποδείξεων», μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% εξέφρασαν και σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στην Αθήνα.
Στις τάξεις της αγοράς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταστηματαρχών αναμένεται κύμα απολύσεων και ακόμα περισσότερα λουκέτα, καθώς οι αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν, κατά τα λεγόμενά τους, ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Έντονα επικριτικοί εμφανίζονται απέναντι στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια για τη στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που αποφάσισε τη μη απόδοση του ΦΠΑ. Απαισιοδοξία εκφράζεται και από την πλευρά των καταναλωτών, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται περαιτέρω.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι εξοντωτική, έγινε με πολύ πρόχειρο τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών, αφού μέχρι πρότινος ακούγονταν διάφορα σενάρια και μας έχει βρει τελείως απροετοίμαστους», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, Αντώνης Σεργιάννης. Προς το παρόν, όπως λέει, δεν έχει αυξήσει τις τιμές, ωστόσο το θεωρεί αναπόφευκτο, καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθεί ολόκληρη η αύξηση από το κατάστημά του, αφού «κάτι τέτοιο θα σήμαινε απολύσεις προσωπικού», επισημαίνει.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως «λανθασμένη» τη στάση της ΠΟΕΣΕ, που έκανε λόγο για μη απόδοση του ΦΠΑ, καθώς αναφέρει ότι «το δικαιότερο θα ήταν να αποφασιστεί η μη είσπραξή του».

Σχετικά Θέματα: Πρεμιέρα με αλαλούμ στην αύξηση του ΦΠΑ