Δύο δεξαμενόπλοια, το «ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π» και το « ΕΞΠΛΟΡΕΡ 2», υπό ελληνική σημαία, κατασχέθηκαν χθες, στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, ενώ οι πλοίαρχοί τους συνελήφθησαν ως ύποπτοι για λαθρεμπορία υγρών καυσίμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που διεξήγαγαν στελέχη του σε δεξαμενόπλοια εφοδιασμού πλοίων με καύσιμα στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης/08/2011, δεξαμενόπλοιο που κινείτο στη ράδα Περάματος βρέθηκε να μεταφέρει στις δεξαμενές του σημαντικές ποσότητες πετρελαίου που διατίθενται ατελώς σε ποντοπόρα πλοία, χωρίς αυτές να δικαιολογούνται από τα παραστατικά φορτίου και τις καταμετρήσεις του.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα πετρελαίου στο πρώτο πλοίο ανερχόταν σε 40,05 κυβικά μέτρα MarineGasOilκαι σε 72,37 κυβικά μέτρα FuelOil. Σε περαιτέρω ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ο πλοίαρχος δεν έφερε και δεν τηρούσε σωστά τα προβλεπόμενα βιβλία φορτώσεων με σκοπό τη λαθραία διάθεση των ανωτέρω ποσοτήτων στο εμπόριο για παράνομο κέρδος.

Τις απογευματινές ώρες τις ίδιας ημέρας, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) και των αρμοδίων Διευθύνσεων Ασφαλείας και Επιχειρησιακών Μέσων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Πειραιά, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις δεξαμενές δεύτερου δεξαμενόπλοιου στην περιοχή Περάματος, που είχε δηλώσει μηδενικό υπόλοιπο φορτίου, βρέθηκε να μεταφέρει 125,38 κυβικά μέτρα αφορολόγητου FuelOil, χωρίς να διαθέτει κανένα παραστατικό που να δικαιολογεί τη νόμιμη μεταφορά τους.

Επιπλέον, βρέθηκε στο πλοίο μάνικα που παρ’ ότι δεν μετάγγιζε πετρέλαιο τη στιγμή του ελέγχου ήταν συνδεδεμένη σε παρακείμενο πλοίο με σκοπό τη μεταφόρτωση φορτίου. Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησε στη σύλληψη των εμπλεκομένων και σε κατάσχεση των πλοίων και των φορτίων τους, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών.

Παράλληλα, από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά κινείται η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων. Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται. Οι δύο πλοίαρχοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η Εισαγγελία Πειραιά ζήτησε από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά την ολοκλήρωση της έρευνας και την υποβολή της στην Εισαγγελία μαζί με τις εκθέσεις της Τελωνειακής Υπηρεσίας Πειραιά και του Γενικού Χημείου του Κράτους για την ταυτοποίηση του φορτίου και τον υπολογισμό των διαφυγόντων δασμών.

Οι έλεγχοι, τονίζεται, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και εντάσσονται στις δράσεις του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς 2011-2013.