Με επείγοντα τρόπο καλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σε βρόχο έχει εξελιχθεί η έλλειψη ρευστού με την τρόικα να αποκλείει να δοθούν επιπρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό Αναλυτικότερα, σε αναζήτηση ρευστού βρίσκονται τα Ταμεία, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το ΙΚΑ θα πάρει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της περικοπής των μισθών (που οδηγεί σε χαμηλότερες εισφορές).

Την ίδια στιγμή ζεστό χρήμα αναζητούν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, όπως είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο ΟΑΕΕ αλλά και το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ (το οποίο λόγω έλλειψης χρημάτων θα πρέπει να μετακομίσει στο ΕΤΕΑΜ).

Τα οικονομικά των Ταμείων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα, η οποία ζητά διευκρινίσεις για τις εξοικονομήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές πως δεν είναι δυνατόν να δοθεί στα ταμεία ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι ασφαλιστικοί φορείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες τους (με μείωση δαπανών, αύξηση των εσόδων, εσωτερικό δανεισμό κ.ά.).

«Πράσινο» από την τρόικα για επιπλέον κονδύλι 600 εκατ.

Ενα επιπλέον κονδύλι -που φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ- θα δοθεί φέτος στο ΙΚΑ, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Για το θέμα αυτό έχει δοθεί έγκριση και από την τρόικα, καθώς το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η μείωση των εσόδων από εισφορές εκτιμάται πως φτάνει φέτος το 14% με 16%, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των μισθών.

Με δεδομένη την κατάσταση η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποφάσισε χθες να στραφεί στις τράπεζες βάζοντας ως «ενέχυρο» σε συναλλαγές repos ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων.Πηγή: Έθνος