Το απόλυτο χάος επικρατεί στο χώρο της Παιδείας με όλα τα μέτωπα να μένουν ανοιχτά. Μόλις μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του νέου νομοσχέδιού οι καταλήψεις στις σχολές πέρνουν τη μορφή πανδημίας. Εκτάκτως σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους συνεδριάζουν οι Πρυτάνεις. Επι τάπητος πρόταση για παράταση εφαρμογής του νέου νόμου στα Πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα με σοβαρές ελλείψεις ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Χωρίς βιβλία έως και το Νοέμβριο οι μαθητές. Την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2011-12.Η κ. Διαμαντοπούλου θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Μέτωπο 1: ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Με καταλήψεις και κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φοιτητές την αντίδρασή τους στον νέο νόμο-πλαίσιο. Περισσότερα από 200 τμήματα έχουν βάλει «λουκέτο».

«Ζήτημα είναι αν οι σχολές θα ξανανοίξουν σε ένα χρόνο πάλι. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα γίνει πραγματικός χαμός. Μας έκαναν εν μία νυκτί διακοσμητικά. Ποιοί; Εκείνοι που μας υποχρέωναν να ‘περνάμε’ τις πολιτικές τους στα πανεπιστήμια» δήλωσε την Πέμπτη στο Νewpost.gr στέλεχος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ.

Το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό, το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Πειραιά μένουν κλειστά επ' αόριστον. Στη Θεσσαλονίκη το Αριστοτέλειο τελεί επίσης υπό κατάληψη με τους φοιτητές την Πέμπτη να κλείνουν την είσοδο στο κτίριο διοίκησης. Τα Πανεπιστήμιο Πατρών και Ιωαννίνων έχουν επίσης μπει στο χορό των κινητοποιήσεων δυναμικά, το ίδιο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η Σύγκλητος εξουσιοδότησε την Τετάρτη τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, σε συντονισμό με τους άλλους πρυτάνεις των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε έλεγχο της συνταγματικότητας του νέου Νόμου.Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, μετέθεσε την εξεταστική της περίοδο για τις 12 του Σεπτέμβρη, ενώ αναφέρει ότι ο νέος Νόμος δεν διαθέτει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας ούτε ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έβαλαν λουκέτο και ανέστειλαν την εξεταστική περίοδο την Τετάρτη το βράδυ.

Πέρα από τις καταλήψεις οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέες κινητοποίησεις δίνοντας ραντεβού στους δρόμους. Σήμερα, Παρασκευή, βγαίνουν ξανά στους δρόμους φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος. Την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενώ θα συμμτέχουν και στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Εκθεση.

Μέτωπο 2: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους παρουσία των Συνταγματολόγων, Χρυσόγονου και Ανθόπουλου. Πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ της προσφυγής στο ΣτΕ. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές των πανεπιστημιακών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ, ενώ αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος είναι προς όφελος των ιδρυμάτων παρά τις όποιες αδυναμίες του. Η συνεδρίαση των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η γενική συνέλευση των καθηγητών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε να καλέσει τους καθηγητές του Ιδρύματος σε 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, ενώ νέα γενική συνέλευση θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μέτωπο 3: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με DVD και φωτοτυπίες αντί βιβλίων ξεκινά η νέα η σχολική χρονιά σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικά σχολεία, αφού λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων η έλλειψη βιβλίων είναι τεράστια. Τα βιβλία που είναι έτοιμα και θα διανεμηθούν, έχουν τυπωθεί με όσο χαρτί είχε περισσέψει από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο, έτοιμοι είναι οι 15, για το γυμνάσιο από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνον οι 5, για το λύκειο από τους 207 τίτλους στις αποθήκες βρίσκονται οι 13, ενώ για την τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.

Την ίδια ώρα νέο πεδίο έντασης ανάμεσα στην ΟΛΜΕ και στο υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών για τη φετινή χρονιά. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έκανε λόγο για καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποσπάσεων, χαρακτηρίζοντας «ανάλγητη» την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, καθώς «ανακοίνωσε τις αποσπάσεις μία ημέρα πριν από την ημερομηνία που έπρεπε να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία». Επίσης καταγγέλλει τις «αισθητά μειωμένες αποσπάσεις (415 επί των αιτήσεων), σε συνδυασμό με τον πολύ μικρό αριθμό μεταθέσεων και τις χιλιάδες αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών».

Από την πλευρά του το υπουργείο εξηγεί ότι αυτές «έγιναν για πρώτη φορά με διαδικασίες που εγγυώνται όρους αντικειμενικότητας και διαφάνειας».
TAGS