Είτε οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας συνεχιστούν, είτε όχι, οι εγγραφές για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές θα γίνουν. Πολλοί από εσάς λοιπόν είστε πλέον φοιτητές. Φυσικό βέβαια είναι το άγχος που σας έχει κυριεύσει: "Πού θα πάω, πού θα αφήσω το σπιτάκι μου και τους φίλους μου, πού ξέρω εγώ από πανεπιστήμια και συγκοινωνίες κλπ " Ηρεμήστε! Ο παρακάτω οδηγός έχει γραφεί με στόχο να σας ενημερώσει για τα βασικά χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής. ΣΧΟΛΗ

- Γραμματεία ή αλλιώς "Βασίλισσα Γραφειοκρατία του Πανεπιστημιακού Δουκάτου". Μην πανικοβληθείτε από τις τεράστιες ουρές, ειδικά τις ημέρες των εγγραφών. Kαλύτερα να πηγαίνετε νωρίτερα ώστε να πιάσετε θέση για την αυριανή ουρά και δείτε το ως ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο. Φροντίστε σε όλη τη διάρκεια των σπουδών σας να είστε εντός προθεσμιών, να γνωρίζετε από πριν τα έγγραφα που απαιτούνται για αυτό που θέλετε και να τα έχετε μαζί σας, ώστε να ξεμπερδεύετε και να εξυπηρετείστε αμέσως.

- Βιβλιάριο σπουδών ή αλλιώς "πανεπιστημιακή ταυτότητα". Το παίρνετε με την εγγραφή, το παραδίδετε με το πτυχίο. Πάνω υπάρχει ο αριθμός μητρώου, τον οποίο μαθαίνετε απ' έξω, καθώς είναι αντίστοιχο του αριθμού αστυνομικής ταυτότητας για το χώρο του πανεπιστημίου. Το χρησιμοποιείτε για να δηλώσετε μαθήματα, για να ψηφίσετε στις φοιτητικές εκλογές και στην εξεταστική, για να αποδείξετε στον επιτηρητή ότι δεν γράφει κάποιος άλλος στη θέση σας (Μη σας φαίνεται παράξενο, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στα πανεπιστήμια!). Προσέχετέ το, καθώς αν χαθεί, άντε να ξαναβρεθούν από τη Γραμματεία όλες οι πληροφορίες που περιέχει...

- Πάσο ή αλλιώς "εκπτωτικό κουπόνι". Το παίρνετε από τη Γραμματεία, όπου και το ανανεώνετε κάθε χρόνο. Έχει πάνω τη φωτογραφία σας και κυκλοφορεί σε ποικίλα χρώματα (από μπλε ηλεκτρίκ ως κίτρινο καναρινί) ανάλογα με τη σχολή και το έτος σπουδών. Σας παρέχει έκπτωση 25% σε λεωφορεία, αστικά, τρένα, πλοία (δυστυχώς όχι σε αεροπλάνα), κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες κλπ. Το έχουμε πάντα μαζί μας, για να αποδείξουμε ότι όντως είμαστε φοιτητές. Εδώ δεν ισχύει το "ό,τι δηλώσεις είσαι" και το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό...

- Δήλωση μαθημάτων ή αλλιώς "λίστα υποχρεώσεων". Στην αρχή κάθε εξαμήνου συμπληρώνετε μια λίστα με τα μαθήματα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και την καταθέτετε στην καλή και αγαπημένη σας γραμματεία. Αν δεν κάνετε δήλωση, δεν δικαιούστε να δώσετε μαθήματα.

Επειδή σιγά μην ξέρετε τι σημαίνει το κάθε μάθημα και επειδή σιγά μη λάβετε από τη Γραμματεία τον Οδηγό Σπουδών πριν τη δήλωση, ρωτάτε άτομα από μεγαλύτερα έτη ποια μαθήματα σας συμφέρει να δηλώσετε. Όπερ
μεθερμηνευόμενο εστί "ενδιαφέρον μάθημα με λίγη ύλη και καλό καθηγητή που μοιράζει δεκάρια αβέρτα κουβέρτα".

- Πρύτανης- Κοσμήτορας- Πρόεδρος Τμήματος ή αλλιώς, "Αγία Τριάδα της Σχολής". Ο Πρύτανης προεδρεύει του Πανεπιστημίου για τρία έτη και ο Κοσμήτορας προεδρεύει της Σχολής με τριετή θητεία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Τμήμα του κάθε δυο χρόνια. Προσπαθούμε να τα έχουμε καλά με όλους και να είμαστε συνεπής στις υποχρεώσεις μας.

- Παρακολουθήσεις ή αλλιώς "αραλίκι". Δεν είναι υποχρεωτικές εκτός από εργαστήρια και κάποια μαθήματα, ανάλογα με τη σχολή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε να έρθετε και να φύγετε όποια στιγμή θέλετε, χωρίς να σας πει κανείς κουβέντα!

- Εξεταστική ή αλλιώς "οξεία κρίση βαρεμάρας". Παρατηρείται τρεις φορές το χρόνο: Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Καταπώς καταλαβαίνετε, ώρα για διάβασμα! Συμβουλή: μην αγχώνεστε, δεν πρόκειται για Πανελλήνιες! Ευκαιρία να πετάξετε από πάνω σας τα πούπουλα του παπαγάλου και να ασκήσετε την κριτική σας ικανότητα που σας έλεγαν στο Λύκειο.Μην πείτε ποτέ ότι θα διαβάζετε όλο το χρόνο για να είστε χαλαροί στην εξεταστική. Όταν εσείς θα διαβάζετε, οι άλλοι θα καλοπερνούν και όταν στην εξεταστική εσείς θα κάθεστε, κανένας δεν θα έχει χρόνο για καφέ!

- Κυλικείο ή αλλιώς "εμείς οι τρεις στον καφενέ, τσιγάρο, τάβλι και φραπέ". Πρόκειται για το μοναδικό ίσως που λειτουργεί άψογα και ανελλιπώς στις σχολές. Έχετε να περάσετε ώρες εκεί.... και τώρα με το ΦΠΑ να έχει φτάσει στο 23% είναί η καλύτερη λύση.

- Φοιτητική Λέσχη ή αλλιώς "μαμά λέσχη". Η καθεμιά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο: άλλες με κουπόνια, άλλες με κάρτες σίτισης, άλλες με επίδειξη του πάσο, άλλες με κατάλογο δικαιούχων, άλλες εντελώς χύμα.
Ενημερωθείτε και απολαύστε! Εν καιρώ κρίσης προβλέπεται συνωστισμός στις λέσχες. Πολλές λέσχες που δεν λειτουργούν το σαββατοκύριακο προσφέρουν χρηματικό επίδομα σίτισης που κυμαίνεται από 100-400 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το πότε καταθέτετε τα χαρτιά σας. Εκμεταλλευτείτε το.

- ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΠΚΣ-ΕΑΑΚ κλπ ή αλλιώς "φοιτητικές παρατάξεις". Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Μην σοκαριστείτε από τη μανία με την οποία θα σας κυνηγούν από την πρώτη μέρα για να σας εγγράψουν στην παράταξή τους ή για να εξασφαλίσουν την ψήφο σας γιατί απλά δεν θα σας κυνηγήσουν. Έπειτα από δεκαετίες αγώνων για το «ψάρεμα» των πρωτοετών με  υποσχέσεις του στιλ "θα σου βρω σημειώσεις/ θέματα/ γκόμενα" κ.ο.κ... ο νόμος Διαμαντοπούλου απαξιώνει τόσο το ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων που οι εκπρόσωποι τους ούτε γεια δεν θα σας πουν.

- Βιβλιοθήκη ή αλλιώς "ναός γνώσης". Γελάστε όσο θέλετε τώρα, αλλά όταν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εργασία ή να βρείτε κάποια απαραίτητα στοιχεία, θα εντυπωσιαστείτε από τον πλούτο του υλικού που υπάρχει εκεί. Βγάλτε κάρτα βιβλιοθήκης στην αρχή του έτους, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή όταν θα θελήσετε να δανειστείτε κάποιο βιβλίο. Έχετε επίσης υπ' όψη σας ότι τσάντες συνήθως απαγορεύονται στο χώρο της
βιβλιοθήκης. Τις αφήνετε σε ειδικά για το σκοπό αυτό ντουλαπάκια Σε κάθε περίπτωση, κινητά και λεφτά καλό είναι να τα παίρνετε μαζί σας.

- Αναγνωστήριο ή αλλιώς "η εξεταστική μας ενώνει". Τι κάνετε όταν δεν μπορείτε να διαβάσετε επειδή ο γείτονας βλέπει «Εζέλ» στο τέρμα ή επειδή δε σας χωράει άλλο το σπίτι; Παίρνετε τα βιβλία σας και δρόμο για το αναγνωστήριο-της σχολής ή το κεντρικό. Εκεί αφενός θα ανταλλάξετε δυο κουβέντες, αφετέρου θα διαβάσετε γιατί σας ζώνουν τύψεις βλέποντας τους γύρω σας να διαβάζουν. Πιο εύκολο είναι να βρείτε 500 ευρώ στο δρόμο που περπατάτε παρά θέση στη βιβλιοθήκη εν μέσω εξεταστικής. Οπότε βάζετε τα δυνατά σας και σηκώνεστε αρκετά νωρίς για να πιάσετε θέση. Αξίζει όμως τον κόπο, πιστέψτε με!

ΣΠΙΤΙ

Η πεμπτουσία της φοιτητικής ζωής. Λόγω οικονομικής κρίσης οι τιμές στα ενοίκια έχουν παρουσιάσει πτώση της τάξης του 10%, ενώ η προσφορά σε γκαρσονιέρες και μικρά στούντιο είναι εξαιρετικά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα έτη. Για αυτό ψάξτε το διαμέρισμα που ταιριάζει σε εσάς και την τσέπη του μπαμπά και προτιμήστε να διατίθεται επιπλωμένο. Με ελάχιστα έξοδα θα καταφέρετε να το διακοσμήσετε εν τέλει όπως επιθυμείται!

- Ταξίδι ή αλλιώς "επιστροφή στα πάτρια εδάφη". Αν είναι να λείψετε για κάποιες μέρες, δεν αφήνετε άπλυτα πιάτα ή ρούχα. Τα παίρνετε μαζί σας για να τα αναλάβει η μαμά και πριτίθεσται να κάνετε όσες αγκαροδουλειές προβλέπει το οικογενειακό πρόγραμμα διότι όχι μόνο πρέπει να εφοδιαστείτε με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τάπερ, αλλά και με ένα υπολογίσιμο χαρτζιλίκι. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ ακόμα «πονάνε»…


Α.Γ.
TAGS