Ως κατεπείγουσα παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τη συνέχιση της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση υπόθεσης έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας επιβατηγών πλοίων στον Πειραιά. Χρυσοχοΐδης: "Μονόδρομος η ακινητοποίηση των πλοίων". Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί κατεπειγόντως τη διερεύνηση προς κάθε κατεύθυνση και εμπλεκόμενη Υπηρεσία τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως (πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, παθητική - ενεργητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων και ενδεχομένως της κακουργηματικής απάτης), που αφορούν την έκδοση των βεβαιωτικών κλάσης πλοίων, που φέρουν Ελληνική σημαία, από τον εκπρόσωπο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Πάνω απ΄ όλα βάζουμε την ασφάλεια των πολιτών, την αξιοπλοΐα των πλοίων και την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά και τόνισε ότι "είναι μονόδρομος για εμάς η άμεση ακινητοποίησή τους".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ακόμη ότι θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες έκτακτης επιθεώρησης πλοίων και ότι θα γίνει καταγγελία κατά του ρωσικού νηογνώμονα σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι θα διακοπεί η σύμβαση με τον εν λόγω νηογνώμονα, σε πρώτη φάση για ένα μήνα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή και δουλεύουν σε 24ωρη βάση ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα και πολύ σύντομα να δοθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ενώ υπογράμμισε πως από σήμερα το πρωί οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιούν έλεγχο για τις συνθήκες εισόδου και δραστηριοποίησης του ρωσικού νηογνώμονα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξήγγειλε ανασύνταξη της εθνικής νομοθεσίας, μαζί και της αρμόδιας για την επιθεώρηση πλοίων, υπηρεσίας.

"Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, εφαρμόζοντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές που υπάρχουν διεθνώς», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.