Διαβλητό στους χάκερς και ανασφαλές χαρακτηρίζεται το όλο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΟΠΑΔ, από τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, ο οποίος ήδη από τις 25 Αυγούστου έχει ζητήσει διακοπή της λειτουργίας του μέχρι να λάβει πιστοποίηση και να δοθούν σε όλους τους χρήστες γιατρούς νέοι κωδικοί. Ο Σύνδεσμος έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΠΑΔ, τον υπουργό Υγείας , τους Ιατρικούς Συλλόγους και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε χτες παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 19471/20-7-2001 οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιδιώτες γιατροί υποχρεούνται να παραπέμπουν ηλεκτρονικά για παρακλινικές εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις e-diagnosis και e-syntagografisi.

«Έπειτα από πιστοποιημένη έρευνα που διεξήχθη κατόπιν εντολής του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών αποδείχτηκε ότι ο ιστότοπος e-diagnosis δεν υποστηρίζει κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο βήμα της πιστοποίησης του χρήστη κατά το οποίο αποστέλλονται τα δεδομένα του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στην αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει τα εξής: «Τα πιστοποιητικά ασφαλείας χορηγούνται από διεθνώς εγκεκριμένους φορείς και παρέχουν αυτόματη κρυπτογράφηση των κωδικών και λοιπών στοιχείων που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου αμφίδρομα , μεταξύ του site και του χρήστη.

Επειδή οι ιατροί έχουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και στο e-diagnosis και στο e-syntagografisi (συνταγογράφηση φαρμάκων) προκύπτει ο κίνδυνος ο οποίος αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία στην υποθετική περίπτωση της υποκλοπής κωδικών με άμεση συνέπεια τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων όσον αφορά στην έκδοση φαρμακευτικής συνταγής όσο και στη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σχετικά με τις παθήσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν».