Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει και να γίνεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση. Μπορεί κατά γενική ομολογία οι «τεμπέληδες» του γραφείου να μην χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, τα φαινόμενα όμως απατούν και σε αυτή τη περίπτωση. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που σκίζονται στη δουλειά τους για να αποδείξουν την εξυπνάδα και της αξία τους στο αφεντικό, οι «τεμπέληδες» αποδεικνύουν την αξία τους με έναν και μοναδικό τρόπο. Υπολογίζουν το χρόνο που έχουν, σκέφτονται ποιες δουλειές θα ολοκληρώσουν ώστε να τους μείνει χρόνος να χαλαρώσουν και πράττουν ανάλογα. Μήπως λοιπόν πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε μέχρι τώρα, ώστε να τα πηγαίνετε καλά στη δουλειά σας αλλά και να διατηρείτε τη ψυχική σας υγεία και τη προσωπική ζωή ανέπαφες;

Οι 5+1 ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε την τεμπελιά με δημιουργικό τρόπο και να αντιμετωπίζετε από δω και πέρα την εργασία με λιγότερο άγχος και πανικό.

Το να πεις «όχι» δε σημαίνει ότι θα απολυθείς: Αν το αφεντικό ή οποιοσδήποτε άλλος ανώτερός σου έρθει και σου ζητήσει να κάνεις κάτι που είναι εντός των αρμοδιοτήτων σου, τότε θα πρέπει να δεχτείς να το κάνεις. Αν όμως πνίγεσαι στη δουλειά, το να πεις στους συναδέλφους σου ότι δε μπορείς να βοηθήσεις, δε θα κάνει απαραίτητα κακό σε εσένα. Αν εξηγήσεις ότι θα ήθελες να τους βοηθήσεις αλλά έχεις ήδη πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, θα εκτιμήσουν κι εσένα, αλλά και την ποιότητα της δουλειάς σου.

Μην κάνεις πολλά πράγματα μαζί: Η ικανότητα να μιλάς στο τηλέφωνο, να στέλνεις email και να ζεσταίνεις το μεσημεριανό σου είναι αξιοθαύμαστη, αλλά όχι απαραίτητα ευεργετική. Η πολυπραγμοσύνη ο μόνος σίγουρος τρόπος προσέγγισης των καθημερινών εργασιών σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Το πρόβλημα είναι ότι στο τέλος καταλήγουμε να κάνουμε λίγο απ' όλα, χωρίς όμως να κάνουμε πρόοδο σε καμία αποστολή μας.

Κάνε ένα διάλειμμα: Κυριολεκτικά, φύγε από το γραφείο για πέντε λεπτά. Κάνε μια βόλτα στον όροφο ή βγες έξω για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα. Το Σαββατοκύριακο είναι πολύ μακριά για να το περιμένεις. Σκέψου τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας σαν εκδοχές του Σαββατοκύριακου που έρχεται. Σίγουρα θα επιστρέψεις με πιο καθαρό μυαλό και η ποιότητα της δουλειάς σου θα είναι σαφώς καλύτερη.

Μην τρως το μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο σου: Το να φας στο γραφείο μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που τελειώνει το χρονοδιάγραμμα μιας εργασίας που έχεις αναλάβει ή βρίσκεσαι στην παραγωγική ζώνη, την οποία δε θέλεις να διακόψεις. Παρόλα αυτά, το να τρως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, δε δίνεις τον απαραίτητο χρόνο στα μάτια και το μυαλό σου να χαλαρώσουν. Μπορεί να νιώθεις σαν αργόσχολος αν είσαι ο μοναδικός που παίρνει το σάντουιτς του έξω και κάνει μισή ώρα να το φάει, αλλά για την ψυχική σου υγεία αξίζει πραγματικά.

Προγραμμάτισε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου: Κοίτα το πρόγραμμά σου και «κλείσε» κάποια χρονική στιγμή για τον εαυτό σου ή για κάποια δουλειά που πρέπει να κάνεις χωρίς να σε διακόψει κανείς. Συμπεριφέρσου την ώρα εκείνη σαν να είναι κάποιο σημαντικό ραντεβού με το αφεντικό σου και μην το διαπραγματεύεσαι με κανέναν. Αν κάποιος προσπαθήσει να αλλάξει ένα meeting με εσένα, πες του ότι είσαι πολύ απασχολημένος κι ότι θα πρέπει να το κάνετε μια άλλη φορά. Αν αυτό είναι δυνατό, κλείσε μία αίθουσα συνεδριάσεων, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να σε διακόψει, φοβούμενος ότι θα είσαι στη μέση κάποιου σημαντικού τηλεφωνήματος ή ραντεβού.
Πηγή: queen.gr