Στην «λύση» των 50 ερωτοαπαντήσεων σχετικά με τον νέο νόμο για την Παιδεία κατέφυγε το υπουργείο Παιδείας ώστε να δώσει ορισμένες διευκρινήσεις για τις αλλαγές που προκύπτουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο, οι ερωτήσεις καθώς και οι απαντήσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου έχουν μάλλον διατυπωθεί από την... οπτική γωνία της Άννας Διαμαντοπούλου.  Για παράδειγμα, στην τέταρτη ερώτηση, διαφαίνεται η αίσθηση της υπουργού ότι οι αντιδράσεις για το νέο νόμο εντοπίζονται σε μια μικρή μερίδα καθηγητών και πρυτάνεων ( και όχι στην πλειονότητα του ακαδημαικού κόσμου...)

Συγκεκριμένα,η ερώτηση τίθεται ως εξής« Πώς αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι μεμονωμένες πλευρές (μία μικρή μερίδα πρυτάνεων, καθηγητών και κομμάτων) έχουν διατυπώσει απειλές για τη μη εφαρμογή του νόμου, αλλά και επιφυλάξεις για το εφαρμόσιμό του;»

Ενώ η απάντηση είναι: «Οι απειλές για τη μη εφαρμογή του νόμου, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από ακαδημαϊκούς με θεσμικό ρόλο εντός των Α.Ε.Ι., συνιστά αρνητικό παράδειγμα για τη νέα γενιά και κυρίως προσβολή για τη Δημοκρατία μας. Επιπλέον, ο λεπτομερής σχεδιασμός και χρονικός προγραμματισμός, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο σχέδιο εφαρμογής του νόμου εγγυώνται την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο».

Όπως και να έχει η υπουργός μέσα από αυτές τις 50 ερωτήσεις και απαντήσεις διευκρίνιζει εν περιλήψει τα εξής σημεία: Δεν σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Δεν σταματά η διανομή των συγγραμμάτων. Οι Καθηγητές έχουν την ευθύνη να αναρτούν στο διαδίκτυο τις σημειώσεις τους. Από το 2013-2014 θα είναι αναρτημένα και ηλεκτρονικά όλα τα συγγράμματα.

Δεν αλλάζει η διάρκεια σπουδών στις Σχολές και τα Τμήματα.  Δίνεται η δυνατότητα για τριετείς σπουδές, σε όσα ΑΕΙ το επιθυμούν, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους. Προϋπόθεση ότι Τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικά ΑΕΙ να έχουν τελικά τα ίδια έτη σπουδών.

Δεν υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές. Διατηρείται η δημόσια και δωρεάν Παιδεία και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Στις μεταπτυχιακές σπουδές ισχύει ό,τι και σήμερα. Δεν καταργείται η δωρεάν σίτιση και στέγαση. Είναι σε εξέλιξη θεσμικό πλαίσιο ειδικά για τον ενιαίο χώρο της Έρευνας.

 

Και οι 50 ερωτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου:

http://www.minedu.gov.grΑ.Γ.