Με γνώμονα ότι ποτέ δεν είναι αργά για τη γνώση, θα λειτουργήσει και φέτος στα Χανιά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αποτελούν θεσμό και βασικό πυλώνα της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα. Παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω (ή σε πολίτες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31-12-2011), οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου.

Παρέχουν επί της ουσίας, δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και τη ζωή. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, αναπτύσσουν δεξιότητες, διαμορφώνουν αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να ενταχθούν ομαλά στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές δομές.

Οι υπηρεσίες των σχολείων αυτών, παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες (25 ώρες την εβδομάδα) από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9.30.το βράδυ.

Στα Χανιά, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας λειτουργεί από το 2006 και επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης στον τόπο μας. Η έδρα του βρίσκεται στο σχολικό κτίριο δίπλα στη δημοτική αγορά και έχει, επίσης, δύο εκτός έδρας τμήματα: στο Κολυμπάρι (δήμος Πλατανιά) και στο Καστέλι (δήμος Κισάμου).

Οι εγγραφές για τον πρώτο κύκλο σπουδών έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται για το κεντρικό (Χανιά) από 1 Σεπτεμβρίου 2011 καθημερινά 6-9 μ.μ. και για τα τμήματα εκτός έδρας η κατάθεση δικαιολογητικών γίνεται καθημερινά στα Γραφεία Παιδείας των αντίστοιχων δήμων Κισάμου και Πλατανιά.
TAGS