Συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας ξεκινούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής, να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΦΕΤ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας. Η ορθή διαπαιδαγώγηση επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει».

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:

    · Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

    · Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

    · Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

    · Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

    · Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

    · Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

    · Γιαούρτι «παντός τύπου».

    · Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)

    · Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

    · Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

    · Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

    · Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

    · Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

    · Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:

    · Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

    · Μέλι, σε ατομική συσκευασία

    · Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

    · Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).

TAGS