Κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη και ecstasy διαλυμένες στα υγρά λύματα, που διυλίζονται στις δεξαμενές της Ψυττάλειας, ανακάλυψε η ΕΥΔΑΠ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Από τις αναλύσεις, δε, στις οποίες προχώρησε μετά την απρόσμενη ανακάλυψη, διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις στα υγρά οικιακά απόβλητα της πρωτεύουσας, που φθάνουν μέσω του αποχευτικού δικτύου στο κέντρο επεξεργασίας του νησιού, - και άρα η χρήση - ειδικά κοκαΐνης και ναρκωτικών χαπιών παρουσιάζουν αύξηση το Σαββατοκύριακο!

«Στα υγρά απόβλητα που φθάνουν στην Ψυττάλεια ανιχνεύθηκαν μεταξύ άλλων ναρκωτικές και ψυχoτρόπες ουσίες. Οι συγκεντρώσεις των πιο γνωστών ουσιών είναι σημαντικές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Θεμ. Λέκκας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εισηγμένη εταιρία, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του το Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κ. Θωμαΐδη.

Ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στους αναδυόμενους ρύπους (emerging pollutants) που ανιχνεύονται στα υγρά απόβλητα, τόνισε ότι βάσει των συγκεντρώσεων που μέτρησε η ΕΥΔΑΠ, στην περιοχή που καλύπτει το αποχετευτικό της δίκτυο, υπολογίστηκαν ημερήσιες χρήσεις:

- Κοκαΐνης 500 έως 600 γραμμαρίων
- Ηρωίνης ενός κιλού
- Καννάβεως δύο κιλών
- Χαπιών ecstasy 10 έως 20 γραμμαρίων

Οι συγκεντρώσεις, μάλιστα, της κοκαΐνης και του ecstasy παρουσιάζουν αύξηση το Σαββατοκύριακο, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, ενώ η ηρωίνη και η κάνναβη έχουν σταθερή χρήση όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο στόχος της έρευνας, που οδήγησε τελικά σε αυτά τα ευρήματα, ήταν η ακριβής γνώση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων και ο προσδιορισμός ακολούθως των μεθόδων (τριτοβάθμια επεξεργασία), που καταστρέφουν τις διάφορες ρυπογόνες ουσίες, για να καταστεί δυνατή η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού.

Το ζήτημα των αναδυόμενων ρύπων απασχολεί την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και κυρίως τις χώρες που εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα για ανθρώπινη χρήση, σημειώνει η εταιρία.

Τα εντυπωσιακά συμπεράσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη Ρόδο, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Καψής».


Πηγή: tovima.gr
TAGS