Μπορεί ο πρωθυπουργός στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να δυσκολευτεί να βρει ανοιχτό εστιατόριο λόγω της απεργίας των καταστηματαρχών, μπορεί η συνοδεία του από υπουργούς να είναι λιτή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η πόλη της Θεσσαλονίκης όμως θα έχει «πλημμυρίσει» από αστυνομικούς. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ανεβαίνει στο βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης» για να εγκαινιάσει τη φετινή διοργάνωση, ο χώρος της ΔΕΘ θα θυμίζει κάτι από τη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Πρόκειται για τα πιο αυστηρά και δυναμικά αστυνομικά μέτρα στην ιστορία της ΔΕΘ και για κινητοποίηση τόσων χιλιάδων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ σχεδόν όσων και στη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Όπου «Αγανακτισμένοι» και… φράχτης

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., στα μέτρα θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί.

Η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ απ’ όπου διέρχονται κατά κόρον οι πορείες, σχεδιάζεται να αποκλειστεί με την τοποθέτηση του μεταλλικού φράχτη εκ Γαλλίας τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος με τους «Αγανακτισμένους».
Γαλλικής προέλευσης και προορισμένος για... καταστάσεις πολιορκίας, είναι ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς, που θα χρησιμοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη ως προστατευτικό «παραπέτασμα» για το συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ και τις αστυνομικές δυνάμεις που θα το φρουρούν.

Δοκιμασμένος σε μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γένοβα το 2002, ο χαλύβδινος φράκτης αποκτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά παρέμενε ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί μέχρι την εμφάνιση των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.
Πλησίον του φράχτη μάλιστα κλούβες των ΜΑΤ πρόκειται να παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους. Ήδη από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει αυστηροί έλεγχοι στους διερχόμενους στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, ενώ πραγματοποιούνται πεζές και με οχήματα περιπολίες σε όλο το κέντρο της πόλης.

Φόβοι τραυματισμού από τον… «Αίαντα»

Εκτός όμως από τον μεταλλικό φράχτη η αστυνομία έχει επιστρατεύσει και ένα σχετικά νέο «όπλο» περιφρούρησης, το θωρακισμένο όχημα «Αίαντας».

Πρόκειται για όχημα αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο σε «ειδικές καταστάσεις», έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.
Ο Αίαντας είναι ισραηλινής κατασκευής και αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια έναντι 350.000 ευρώ από την αστυνομία.
 
Μάλιστα, οι χειριστές προγραμματίζουν με υπολογιστή την πίεση του νερού που εκτοξεύεται στο πλήθος και μπορούν να μαρκάρουν και διαδηλωτές. Ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος διαδηλωτής από την μεγάλη πίεση νερού είναι κάτι παραπάνω από ορατός γι' αυτό η Αστυνομία έχει εκπαιδεύσει δέκα στελέχη στο χειρισμό του οχήματος.

Ίσως και για αυτό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ενισχύσεις από ΔΙ.ΑΣ. και ΜΑΤ όλης της χώρας

Στην πραγματικότητα, η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται επί ποδός «πολέμου» κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των διαμαρτυρόμενων (οδηγοί ταξί, εκπαιδευτικοί, ιατροί, οπαδοί του Ηρακλή, Αγανακτισμένοι) καθώς και των τριών προσυγκεντρώσεων (στον Λευκό Πύργο, στο κτίριο των προσκόπων και στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο) από τους Αγανακτισμένους, οι οποίοι είναι «διαβασμένοι» σχετικά με τον μεταλλικό φράχτη και τη χρήση δακρυγόνων.

Βασικός στόχος της αστυνομίας να μην περάσει κανείς στο χώρο της ΔΕΘ κατά την είσοδο και έξοδο του πρωθυπουργού από τον εκθεσιακό χώρο. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η ΕΛ.ΑΣ. πιάστηκε απροετοίμαστη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δεχθηκε την περιβόητη επίθεση με το παπούτσι. και σχεδιάζουν να αποκλείσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Πάντως, η πόλη της Θεσσαλονίκης θυμίζει από νωρίς το πρωί απόρθητο φρούριο καθώς έχει καταφθάσει μεγάλη δύναμη της ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και διμοιρίες των ΜΑΤ από χτες το βράδυ. Δυνάμεις δικυκλιστών Δέλτα και ΔΙΑΣ από την Αθήνα και περιφερειακές πόλεις της Βορείου Ελλάδας αναμένονται εντός της ημέρας.

Σε εφαρμογή μπαίνουν κλιμακωτά και τα μέτρα της Τροχαίας, ενώ το Σάββατο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των Ι.Χ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αναστασία Γαλάνη