Τη σύμβαση ανάδειξης του αρχιτεκτονικού πλούτου του Μαλεβιζίου, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πέτρος Ινιωτάκης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των οικισμών και την ένταξή τους σε ειδικό καθεστώς προστασίας επιτυγχάνονται η διάσωση, η προστασία και η αναβάθμιση του χαρακτήρα των οικισμών, η δημιουργία νέων κινήτρων για βελτίωση των συνθηκών ζωής και αναζωογόνησης των κατοίκων της περιοχής, η δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά μέσα υλοποίησης έργων υποδομής, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και η γενικότερη αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων.

Οι οικισμοί που θα απογραφούν είναι 20 και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης μίλησε για «ιστορική ημέρα», προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν υπογράφουμε απλά μια μελέτη. Ξεκινάμε την προσπάθεια ανάδειξης της αρχιτεκτονικής ιστορίας του τόπου μας».

Εξάλλου, σήμερα, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου υπέγραψαν τη σύμβαση ανάδειξης του άλσους του Φόδελε.