Με καταληκτική ημερομηνία προσφοράς την 4η Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο «σημαδεύτηκε» από τις εξαγγελίες Βενιζέλου για τη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία.

Παρά τις αντιδράσεις των αιρετών (περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρη Γιαννακίδη, δημάρχων Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιού, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων) αλλά  και φορέων, ο φράχτης θα είναι γεγονός σε λίγο καιρό στον Έβρο και συγκεκριμένα στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, ίσως η μοναδική εξαίρεση στον Έβρο, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του φράχτη, με το δεδομένο πως από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην πόλη του μπαίνου κάθε ημέρα εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το Χρήστο Παπουτσή, ο φράχτης θα είναι μήκους περίπου 10,3 χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Το τεχνητό εμπόδιο θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα (κονσερτίνες).

Ακόμη, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται:

- Προμήθεια 5 αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 4 αυτοκινούμενων μονάδων Xray, για την απεικόνιση (Scanning) του εσωτερικού των οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες

- Εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

- Προμήθεια 2 ελικοπτέρων, εξοπλισμένων με κάμερες θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 40 φορητών καμερών θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4.

- Προμήθεια λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i 2, μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

- Προμήθεια 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με 44 ειδικά οχήματα μεταφοράς τους.

- Εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II).

Για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή:

- Προμήθεια 6 σκαφών παράκτιας περιπολίας του Ελληνικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (OPV), μήκους 20 μ., παντός καιρού και με ταχύτητα 30-40 κόμβων/ώρα.

- Προμήθεια ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), μήκους 50 μ., με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων.

- Προμήθεια 2 ταχύπλοων περιπολικών σκαφών (φουσκωτά).

- Εξοπλισμός για το Συντονιστικό Κέντρο του Λ.Σ.

- Εγκατάσταση συστήματος RADAR για την επιτήρηση των θαλάσσιων  συνόρων στο βόρειο Αιγαίο.

- Προγραμματισμός προμήθειας για 25 φορητές διόπτρες (κιάλια) θερμικής απεικόνισης.

- Προμήθεια 15 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης.

- Προμήθεια 30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4.

- Με διάταξη νόμου που ψηφίσαμε στη Βουλή θα κατάσχεται άμεσα κάθε μέσο, αυτοκίνητο, σκάφος ή ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται σε επιχείρηση διακίνησης παράνομων μεταναστών. Τα μέσα αυτά θα τίθενται στη διάθεση των αρχών της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής.

- Κατασκευή και εξοπλισμός κτηρίων για τη στέγαση των αστυνομικών τμημάτων συνοριοφύλαξης στις περιοχές Κόνιτσας, Δελβινακίου, Φερών και Διδυμοτείχου.

- Εξελίσσεται πρόγραμμα ανακαίνισης και εξοπλισμού περίπου 15 αστυνομικών υπηρεσιών σε Ήπειρο, βόρεια Ελλάδα και νησιά Αιγαίου.

- Συμμετοχή με 4 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Συστήματος Θεωρήσεων (Visa Information System ), έργο προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

TAGS