Στοιχεία για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, έδωσε η υπουργός Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου. "Το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου προΐσταται και στο οποίο προήδρευσε ο αντιπρόεδρος κ. Αγγελάρας, αναφέρει η υπουργός Παιδείας, καθυστέρησε να εκδώσει την απόφασή του, παραβαίνοντας ρητή διάταξη του νόμου. Από τις 19 Απριλίου που κατατέθηκε η σχετική αίτηση ανάκλησης από τον ΟΕΔΒ η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου και κοινοποιήθηκε στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) στις 19 Ιουλίου. Ήτοι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα."

«Κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η εκφορά της δικαστικής κρίσης περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαγωνιστική προσπάθεια» (Πράξη 61/2011 VI Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου). Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων".

Η υπουργός αναφερόμενη στην προηγούμενη δήλωση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι σέβεται τη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα τονίζει : "Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση. "