Με τις έντονες αποδοκιμασίες γονέων ήρθε αντιμέτωπη το πρωί η υπουργός Παιδεία, Άννα Διαμαντοπούλου, που παραβρέθηκε στον αγιασμό, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Α' δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής. Ομάδα γονέων που είχαν συγκεντρωθεί στο σχολειο, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αποδοκιμασίας για την έλλειψη των βιβλίων, όταν εμφανίστηκε η υπουργός. Τα ίδια συνθήματα φώναζαν και στη διάρκεια της ομιλίας της.

Η υπουργός, όταν ολοκληρώθηκε ο αγιασμός, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αντιμετωπίσει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι ευρίσκονται στη θέση τους, ενώ αναφερόμενη στην έλλειψη βιβλίων είπε ότι με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία εκπαιδευτικών γονέων και φορέων θα αντιμετωπίσουμε την προσωρινή έλλειψη βιβλίων.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη του σχολικού έτους παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές του της Αγίας Παρασκευής και ο εκπρόσωπος του λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Άδωνις Γεωργιάδης.

Εν τω μεταξύ, η νεά σχολική χρονιά άρχισε σήμερα με τραγικές ελλείψεις για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς.

Στα σχολεία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων στο 60% των σχολείων βιβλίων, σύμφωνα με το Σύλλογο Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων(ΟΕΔΒ), που έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το ποσοστό μπορεί να είναι και κάτω από 20%, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη. Οπως ειπώθηκε, προβλέπεται στα μέσα του Οκτώβρη να φτάσει στα σχολεία περίπου το 60% των βιβλίων και το Νοέμβρη η κατάσταση μπορεί ν' αρχίσει να ομαλοποιείται.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ήδη έλαβε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 22 του μήνα, ως «πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας είναι οριακή», όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της, Χαρ. Κόκκινος.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Θα αντιδράσουμε άμεσα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα εργάζονται στις χειρότερες δυνατές συνθήκες», δηλώνει ο πρόεδρος της Ν. Παπαχρήστος.

Από τη πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως «είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Οι δυσκολίες αυτές είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος».


TAGS