«Σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δε θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ προσδιορίζει στα 135 εκατομμύρια ευρώ προσδιορίζει τα χρέη υπουργείων και λοιπών φορέων του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
«Αυτοί που αποφάσισαν το ρόλο του σερίφη για τη ΔΕΗ για να λεηλατήσουν τον Ελληνικό λαό εξαιτίας του ότι οι πολιτικές τους εδώ και ενάμισι χρόνο απέτυχαν παταγωδώς να φροντίσουν πρώτα να πληρώσουν αυτά που της χρωστάνε», αναφέρει η Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ είναι 135 εκατ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:

    ·υπουργείο Οικονομικών 46,63 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Εθνικής Άμυνας 9,41 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 7,10 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Εσωτερικών 14,50 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Δικαιοσύνης 4,41 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Οικονομίας 1 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Υγείας 3,80 εκ. ευρώ

    ·υπουργείο Παιδείας 2,2 εκ. ευρώ

    ·σύνολο χρεών μαζί με άλλους δημόσιους φορείς 135 εκ.ευρώ

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι διακοπές ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος ανέφερε ότι το συνδικάτο δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός» και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος «Διαφορετικά θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος».

Φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα χαρακτήρισε την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

«Τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες» είπε στον Βήμα 99,5 ο κ. Παραδιάς, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό είναι «η κορυφή μίας απίστευτης πυραμίδας φορολογικών επιβαρύνσεων».

Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι η επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας δεν πρόκειται να δημιουργήσει διένεξη μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, καθώς οι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που επιβαρύνονται. Όπως εξήγησε, ακόμη και εάν πληρωθεί από τον ενοικιαστή, στη συνέχεια το ποσό θα κρατηθεί από το ενοίκιο.

«Είμαστε υπέρ οποιουδήποτε μέτρου υποχρεώνει τον καθένα να πληρώνει ένα μικρό ποσό, αλλά κατά όποιου εξοντωτικού μέτρου υποχρεώνει έναν κύκλο προσώπων να πληρώνουν ποσά που δεν έχουν» τόνισε ο κ.Παραδιάς.

«Στόχος των μέτρων είναι να τινάξουν στον αέρα τους τραπεζικούς λογαριασμούς» κατέληξε ο ίδιος.

Mαγκριώτης κατά ΓΕΝΟΠ

Την αντίδραση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη προκάλεσε η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

«Είναι δυνατόν τώρα να υπάρχει αυτή η ανακοίνωση; Εγώ απλώς κάνω ένα ερώτημα. Πριν λίγο καιρό αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει οι εφοριακοί να εισπράττουν τους φόρους, οι καταστηματάρχες δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, δεν δίνουν αποδείξεις παντού. Πού θα πάει;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαγκριώτης.

Ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε επίσης πως το δημόσιο που χτίστηκε πριν από δεκαετίες πρέπει να αλλάξει "σε πυκνό χρόνο" και αναγνώρισε ότι οι ανισότητες με τα επιδόματα στους μισθούς των υπαλλήλων δόθηκαν και με πελατειακές πολιτικές. «Υπάρχουν πάρα πολλά επιδόματα, κρυφά δυστυχώς, που δόθηκαν κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, κάτω από εκβιασμούς, κάτω από πιέσεις, κάτω από υποχωρήσεις, κάτω από πελατειακές πολιτικές των πολιτικών και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτά όλα πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να αποσαφηνιστούν για να υπάρχει δικαιοσύνη μέσα σε πολύ πυκνό χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.
TAGS