Θέση μάχης παίρνουν η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τους δημάρχους της περιοχής, Αλίμου Θάνου Ορφανού, Γλυφάδας Κώστα Κόκορη και Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη. «Θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι έχει τεράστια δύναμη. Εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για μάχη. Ας είμαι παράλυτος, ακόμα και με καροτσάκι να είμαι, θα δώσω μάχη» τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΤΟΕ. Αφορμή, η επίσημη ανακοίνωση μεγάλης συναυλίας στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας, που προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση, την Σοφία Παπάζογλου, τον Παναγιώτη Πετράκη και την Κατερίνα Παπουτσάκη και τη συμμετοχή του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Ντόρας Μπακοπούλου.

Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης άλλωστε, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. Εκεί αναμένεται να εκστομίσει λόγια σκληρά εναντίον της κυβέρνησης. Δείγμα ...γραφής έδωσε σήμερα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής η οποία, όπως είπε, «αφού οδήγησε στην πλήρη οικονομική καταστροφή τη χώρα, τώρα περνά στη νέα φάση της ρευστοποίησης».

«Οι όροι του μνημονίου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εκπληρωθούν, όσες παράνομες περικοπές μισθών κι αν γίνουν γι αυτό και ενεργοποιούνται οι εκποιήσεις με ιλλιγγιώδεις ταχύτητες χωρίς τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», πρόσθεσε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να αντιδράσουν.

"Τώρα με το Ελληνικό είναι μία ευκαιρία να δώσουμε το 'παρών' ", τόνισε, επισημαίνοντας, ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι συνεχώς κατειλημμένος από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μεγάλο πλεονέκτημα, όπως είπε, για τη μάχη του Ελληνικού, είναι η ύπαρξη έτοιμης μελέτης του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό πάρκο, με καινοτόμες μεθόδους και χρήσεις στα υπάρχοντα κτίσματα 500.000 τμ και στα 6.000 ελεύθερα στρέμματα, με την εξασφάλιση οικονομικής αυτοδυναμίας κατασκευής και λειτουργίας, χωρίς αυτό να ξεπουληθεί.

Κατά της εκποίησης του Ελληνικού και υπέρ της μελέτης του Πολυτεχνείου για τον συγκεκριμένο χώρο, τάχθηκαν και οι δήμαρχοι της περιοχής.

«Ο αγώνας συνεχίζεται για να μην οικοπεδοποιηθεί το Ελληνικό» τόνισε ο δήμαρχος Αλίμου Θ. Ορφανός, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η κοινή στάση των όμορων δήμων στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που είναι υπεράνω κομμάτων με όραμα έναν πράσινο πνεύμονα για όλη την Αθήνα.

«Δεν πρέπει να δεχτούμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» είπε ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, τονίζοντας, ότι ο αγώνας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά αξίζει να δοθεί αυτή η μάχη, ώστε το Ελληνικό να γίνει σημείο αντίστασης.

«Το Ελληνικό είναι ένα στοίχημα της γενιάς μας για να διεκδικήσουμε μία ποιότητα ζωής. Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα διάλογο ώστε να μην είμαστε αύριο υπόλογοι στη νέα γενιά » είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας Κ. Κόκορης επισημαίνοντας, ότι υπάρχουν πολλές λύσεις που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Δρίτσας, τονίζοντας ότι η μάχη του Ελληνικού δεν πρέπει να χαθεί καθώς και ότι η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη αναβαθμίζει αυτόν τον αγώνα, μία κοινωνική παλιγγενεσία.

«Είμαστε ευτυχείς γιατί στον αγώνα μπαίνουν και οι γύρω δήμοι αλλά και άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών» είπε εκ μέρους της Επιτροπής ο Ανδρέας Δάνος, τονίζοντας ότι είναι εξωφρενική η έλλειψη πρασίνου στην Αθήνα, καθώς ο μέσος όρος είναι 2,5 τ.μ ανά κάτοικο ενώ στη χειρότερη περίπτωση των ευρωπαϊκών πόλεων είναι 9 τ.μ.