Μία τελείως διαφορετική κατάσταση δείχνουν τα στοιχεία που συνέλλεξε το υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία αλλά και οι καθηγητές μιλούν για χιλιάδες κενά. Την ίδια στιγμή, «συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκτύπωση και η αποστολή» των βιβλίων, σύμφωνα με το υπουργείο. Έτσι, σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έστειλαν τα συνολικά στοιχεία ανά Περιφέρεια, τα οποία συγκεντρωτικά, σε 14.500 σχολεία και σε συνολική δύναμη 170.000 εκπαιδευτικών, είναι τα ακόλουθα:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 675 και σε ειδικότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (καλλιτεχνικά, μουσική, θεατρική αγωγή) 1736.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 447 είναι τα κενά και 483 σε τεχνικές ειδικότητες.

Τα παραπάνω κενά θα καλυφθούν αφού δοθεί η συνολική εικόνα της αμέσως επόμενης ημέρας.

Το υπουργείο Παιδείας, μείωσε τα κενά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς «εγκαίρως προχώρησε στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές για τη σωστή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού και υπεύθυνα ενημέρωσε την κοινή γνώμη για τα δεδομένα και τα προβλήματα της σχολικής χρονιάς 2011- 2012.

Η αλήθεια, όπως διαμορφώνεται μετά την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, είναι ότι τα σχολεία ξεκινούν με τα λιγότερα δυνατά κενά, παρά τις 8000 συνταξιοδοτήσεων, το μικρό αριθμό διορισμών (600) και τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα νέα προγράμματα που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες¨.

Το υπουργείο, αναφερόμενο στις ελλείψεις των βιβλίων τονίζει «συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκτύπωση και η αποστολή τους, ενώ σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές η πληρότητα σε τίτλους είναι άνω του 80 %. Το υπουργείο παρουσίασε από την προηγούμενη εβδομάδα ένα σύνολο δράσεων για την αντιμετώπιση του πρώτου διαστήματος, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συστρατευθεί και άλλες δυνάμεις όπως το Εθνικό Τυπογραφείο για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου καθώς και Πανεπιστήμια και Δήμοι στην υπόλοιπη χώρα».

Τέλος, είναι γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με ψυχραιμία ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με τις πρώτες ημέρες στο σχολείο που δεν θα έχουν όλα τα βιβλία, και τη στάση τους αυτή εξήρε σήμερα η υπουργός Παιδείας. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «η υπουργός συγχαίρει και ευχαριστεί και δημοσίως όλους τους εκπαιδευτικούς, που με την ευθύνη, τη συνέπεια και την εμπειρία τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, προς όφελος των παιδιών κάθε δυσκολία. Είναι μια εποχή που αυτού του είδους προσφοράς και αλληλεγγύης διδάσκει».