ΕΛΛΑΔΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε λεφτά σε... ξένα πανεπιστήμια

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2011, 12:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε λεφτά σε... ξένα πανεπιστήμια
Facebook Twitter Whatsapp
Σε δεκαπέντε ακαδημαϊκές μονάδες πανεπιστήμιων του εξωτερικού παρείχε οικονομική στήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη στη Βουλή.
Σε δεκαπέντε ακαδημαϊκές μονάδες πανεπιστήμιων του εξωτερικού παρείχε οικονομική στήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη στη Βουλή. Όπως αναφέρει ο κ. Νικητιάδης, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη σχετικά με το αν χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τρίτες χώρες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, στηρίζει ηθικά και οικονομικά ακαδημαϊκές μονάδες νεοελληνικών σπουδών (έδρες, τμήματα κα) σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο υφυπουργός απέστειλε, μάλιστα, στη Βουλή και τον κατάλογο των πανεπιστημίων που χρηματοδοτήθηκαν για το 2010 σύμφωνα με τον οποίο δόθηκαν 6.000 ευρώ στο University of Zagreb της Κροατίας, 4.000 ευρώ στο University of Amsterdam της Ολλανδίας, 6.000 ευρώ στο University of Kiev της Ουκρανίας, 10.000 ευρώ στο University of Tbilisi της Γεωργίας, 12.000 ευρώ στο Moscow Lomonosof University της Ρωσίας, 3.000 ευρώ στο University of St. Petersbourg-Classical Lyseum της Ρωσίας, 3.500 ευρώ στο Bogazici University στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, 4.000 ευρώ στο Al Azhar University of Cairo της Αιγύπτου, 6.000 ευρώ στο University of Rio de Janeiro της Βραζιλίας, 15.000 ευρώ στο University of Michigan, 7.000 ευρώ στο San Fransisco University, 7.000 ευρώ στο Boston College, 7.000 ευρώ στο Harvard University, 20.000 ευρώ στο Modern Greek Studies Association USA των ΗΠΑ και 15.000 ευρώ στο Flinders University στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Όπως διευκρινίζει ο υφυπουργός, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων προβαίνει ετησίως στην οικονομική στήριξη ακαδημαϊκών μονάδων πανεπιστημίων του εξωτερικού στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (θεσμικού πλαισίου, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων).

Η τελική απόφαση επιχορήγησης συναρτάται άμεσα με το διαθέσιμο στην Υπηρεσία ποσοστό του προϋπολογισμού κάθε χρόνου για τη συγκεκριμένη δράση επιχορήγησης και, όπως σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, για το 2011 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποσόν της αντίστοιχης χρηματοδότησης.

Ο κ. Νικητιάδης διευκρινίζει ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν χρηματοδοτεί τρίτες χώρες.

Αντίθετα, συνεργάζεται με τρίτες χώρες για θέματα διμερών και πολυμερών συνεργασιών, όπου δει, και στο πλαίσιο προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, στηρίζει ηθικά και οικονομικά ακαδημαϊκές μονάδες νεοελληνικών σπουδών( έδρες, τμήματα κα) σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.