Για «περίεργο παιχνίδι» κατηγορούν τον ΕΦΕΤ εταιρείες που ενεπλάκησαν με την υπόθεση των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών τροφίμων, που εμφανίστηκαν να μεταφέρουν βιοντήζελ. Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ, επιμένει αλλά ταυτοχρόνως μιλάει για πόλεμο οικονομικών συμφερόντων. Πριν από μερικές ημέρες στην ηλεκτρονική σελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είχε αναρτηθεί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια ελέγχων οδηγοί βυτιοφόρων παραπέμπονται στη δικαιοσύνη επειδή μετέφεραν βιοκαύσιμα ενώ τα φορτηγά τους ήταν αδειοδοτημένα να μεταφέρουν μόνο υγρά τρόφιμα.

Η μεταφορική εταιρεία των οδηγών «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» αρνείται κάθε κατηγορία για μεταφορά υγρών καυσίμων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Newpost.gr ο κ. Θρασύβουλος Μακιός, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας αναφέρει χαρακτηριστικά «ρωτήστε τον ΕΦΕΤ» τονίζοντας ότι «αυτή η απόφαση είναι άδικη».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες ότι τα βυτιοφόρα έχουν μεταφέρει γάλα σε γνωστή γαλακτοκομική βιομηχανία.

Το Newpost.gr επικοινώνησε με στέλεχος της εταιρείας ΤΥΡΑΣ, που κατηγορηματικά αρνήθηκε κάθε ενδεχόμενο και επέρριψε τις ευθύνες στον ίδιο τον ΕΦΕΤ για τον οποίο καταγγέλλει ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του: «Με την εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε. συνεργαζόμαστε για τη μεταφορά και διανομή του γάλακτος ωστόσο αυτή καταγγελία δεν ισχύει».

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα πιάστηκαν ενώ πήγαιναν στη Βουλγαρία. Η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει ότι δεν έχει συναλλαγές με την αγορά της γείτονος χώρας παρά μόνο όταν φέρνει γάλα από τη Γερμανία του οποίου η μεταφορά γίνεται μέσω Βουλγαρίας.

Μάλιστα αναφέρουν ότι άδικα παραπέμπεται στη δικαιοσύνη η μεταφορική και οι οδηγοί της αφού στα βυτιοφόρα όχι μόνο δεν υπήρχε γάλα δίπλα σε βιοκαύσιμα αλλά... λάδι (υγρό τρόφιμο δηλαδή) το οποίο επρόκειτο να διυλιστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον ΕΦΕΤ, αυτός είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για το θέμα. Ξαφνικά πάμε να βλάψουμε για ακόμη μία φορά την τοπική παραγωγή. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι περίεργο παιχνίδι. Δεν υπήρχε γάλα στα βυτιοφόρα, δεν υπήρχε βιοντήζελ αλλά λάδι».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε νέα επικοινωνία με το Newpost.gr τόνισε ότι το φορτίο των επίμαχων βυτιοφόρων πιστοποιήθηκε με βάση τα υπάρχοντα παραστατικά που υπήρχαν στα οχήματα και με ελέγχους στον δρόμο. Παράλληλα, έκανε λόγο για «πόλεμο οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών» και συνεχείς καταγγελίες ανάμεσά τους.