Φάκελος με 30 υποθέσεις οι οποίες φέρονται ότι εκδόθηκαν με καθυστέρηση από τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκο Αγγελάρα, διαβιβάστηκε από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου καταλογίζει στον κ. Αγγελάρα ότι καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση που αφορούσε τον προέλεγχο του διαγωνισμού αγοράς χαρτιού για την έκδοση των σχολικών βιβλίων, με αποτέλεσμα να αρχίσει η σχολική χρονιά και οι μαθητές να μην έχουν βιβλία.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από την καθυστέρηση μη έκδοσης των δύο σχετικών αποφάσεων, δύο δικαστικοί σχηματισμοί (Κλιμάκιο και Τμήμα) του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν κρίνει παράνομη την προεπιλογή αγοράς χαρτιού για τα σχολικά βιβλία.

Στο φάκελο που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τις τριάντα αυτές υποθέσεις που καθυστέρησαν να εκδοθούν, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες - και δύο που αφορούν το διαγωνισμό για την ανάθεση είσπραξης του ΕΤΑΚ σε εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα και την προμήθεια λοιπών υποδομών και υπηρεσιών για την εφαρμογή του ΕΤΑΚ.

Ο διαγωνισμός αυτός (βασικός και συμπληρωματικός) έχει κριθεί παράνομος με δύο αποφάσεις του αρμόδιου Τμήματος του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ν. Αγγελάρας. Και κρίθηκε παράνομος, καθώς στάλθηκε για δικαστικό έλεγχο αφού είχε γίνει η παραλαβή του συστήματος.

Η μία από τις δύο αυτές υποθέσεις συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2011 και η δεύτερη το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, ενώ οι αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν στην εκπνοή του περασμένου Αύγουστου (2011).

Κατόπιν αυτών απομένει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου να αποφασίσει εάν θα ζητήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Αγγελάρα. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο Μ. Παπαϊωάννου αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.