Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, απάντησε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Αντιδρώντας στη χθεσινή δήλωση του προέδρου Χριστόφια για το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δημιουργεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους.

Μιλώντας, το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διενεργεί τις έρευνες για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, δεν μπορεί να είναι όμηρος των όποιων ισχυρισμών της Τουρκίας που δεν στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε κανένα νόμο.

Απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ερευνητική γεώτρηση αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχουν, πρόσθεσε, διάφορα ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει και επιθυμεί να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις, για το θέμα του φυσικού αερίου. Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καθορίσει μαζί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, την ημερομηνία σύσκεψης.

Στο μεταξύ, κρίσιμη χαρακτηρίζει ο τουρκοκυπριακός τύπος σύσκεψη που θα γίνει αύριο στην Άγκυρα, για τις έρευνες για το φυσικό αέριο στην περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», στη σύσκεψη θα εκπροσωπηθούν και οι τουρκοκύπριοι, με τον ειδικό σύμβουλο του Ντερβίς Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι και το λεγόμενο υφυπουργό προεδρίας.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε εμπόδια που σχεδιάζει να παρεμβάλει η Τουρκία στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία θα ληφθούν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, σήμερα φθάνει στα κατεχόμενα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Ατάλαϊ.