Σειρά δράσεων για την οδική ασφάλεια των μαθητών έχει αναλάβει σε όλη τη χώρα η ΕΛΑΣ και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν διανεμηθεί από αστυνομικούς των τμημάτων τροχαίας, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως επισημάνθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης Ελένη Παπαθανασίου πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και έχει σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Ενδεικτικές συμβουλές προς τους γονείς είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τα σχολεία τους ασφαλή. Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί. Για το λόγο αυτό:

    Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.

    Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.

    Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

    Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

    Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

    Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

    Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.

    Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

    Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Όπως ανέφερε η κα Παπαθανασίου στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και στην Κρήτη ,για τη λήψη μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, που περιλαμβάνουν κυρίως:

    Αυξημένη τροχονομική παρουσία και αστυνόμευση των περιοχών, όπου υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα, αυτοψίες στις περιοχές αυτές για να διαπιστωθεί η πληρότητα και η ορθότητα της οδικής σήμανσης (πινακίδες, διαγραμμίσεις, φωτεινοί σηματοδότες )

    Συστηματικούς ελέγχους από συνεργεία τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία,συνεργασία με "σχολικούς τροχονόμους", πραγματοποίηση διαλέξεων σχετικές με την οδική ασφάλεια-συμπεριφορά,

    Διαλέξεις σε θέματα ασφάλειας (π.χ. θέματα ναρκωτικών, ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, κλπ) επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων με πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας και

    Ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Στα Χανιά και ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων έχει αναλάβει ανάλογη δράση ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία.