Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον β’ ειδικό ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος απολογήθηκε για το σκάνδαλο της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» του δήμου, το έλλειμμα της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 534.000 ευρώ. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, απολογούμενος, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε την υπόθεση και κίνησε τις διαδικασίες για τη διενέργεια ελέγχων στο εν λόγω δημοτικό κονδύλι, ενώ απομάκρυνε άμεσα από τις θέσεις τους δημοτικούς υπαλλήλους, θέτοντάς τους σε καθεστώς αργίας.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας τις διαδικασίες ο Β. Παπαγεωργόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης οδεύει προς το τέλος της. «Σύντομα η ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», είπε.

Με την απολογία του πρώην δημάρχου έπεσε η «αυλαία» των απολογιών για την «Παγία Προκαταβολή». Συνολικά απολογήθηκαν 21 κατηγορούμενοί, ανάμεσα τους τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Την ίδια τύχη είχε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που παραμένει, πάντως, προφυλακισμένος για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης «μαμούθ».

Το επόμενο διάστημα η δικογραφία για την «Παγία» αναμένεται να διαβιβαστεί σε εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος, θα προτείνει την παραπομπή ή όχι των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους είναι αυτές της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της απάτης σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ακόμη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία, της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «μαύρη τρύπα» στο συγκεκριμένο ταμείο δημιουργήθηκε κατά το διάστημα από το 1999 έως το 2007. Διαπιστώθηκαν δε δαπάνες που είτε δεν δικαιολογούνταν και δεν ήταν νόμιμες είτε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα παραστατικά.