Άνω κάτω είναι η μαθητική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, αφού έχει διαπιστωθεί πως  τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται μαζικές μετεγγραφές από σχολεία που λειτουργούν με διπλοβάρδια σε αμιγώς πρωινά σχολεία.
Όπως καταγγέλλει η Γ' ΕΛΜΕ, το φαινόμενο αυτό προκαλεί ντόμινο άλλων δυσλειτουργιών όπως είναι η υπερπληθώρα μαθητών και τμημάτων στα πρωινά σχολεία, η επακολουθούμενη επιδείνωση του εκπαιδευτικού έργου και η κατάργηση οργανικών θέσεων των δασκάλων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η όλη ιστορία ξεκίνησε από πέρσι όταν περίπου 90 μαθητές από τον 1 Ενιαίο Λύκειο Πολίχνης ζήτησαν και πήραν μεταγραφή σε γειτονικά σχολεία πρωινής βάρδιας.

Φέτος, παρατηρείται έντονα στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης όπου μεγάλος αριθμός μαθητών μετακινείται προς τα γυμνάσια των Συκέων.

Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς των μαθητών προχωρούν σε συμβολαιογραφικές πράξεις «ανάθεσης κηδεμονίας» που είναι τυπικά νόμιμη διαδικασία όμως όπως υποστηρίζει η ΕΛΜΕ, «ευτελίζεται κάθε έννοια δίκαιης χωροταξικής κατανομής των μαθητών».

Συγκεκριμένα, φέτος στην αρμόδια διεύθυνση έφτασαν περί τις 20 περιπτώσεις αιτημάτων μετεγγραφών, στην πλειονότητα των οποίων συνέτρεχαν κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ. η προετοιμασία μαθητών - αθλητών σε εθνικούς αγώνες κάποιου αθλήματος.

Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσο και αυστηρό έλεγχο από την διοίκηση Εκπαίδευσης όλων των μετεγγραφών που έγιναν από και προς τα σχολεία ευθύνης της, καθώς και από την περιφέρεια εκπαίδευσης να ανακαλέσει τις παράτυπες, όπως τις χαρακτηρίζει, μετεγγραφές.