«Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική για όλους τους Δήμους της χώρας. Οι Δήμοι πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και σε αυτή τη διαδικασία φροντίζουμε να μην υπερχρεωθεί κανένας Δήμος», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σήμερα στο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε 10-15 Δήμους, ο κ. Κουκουλόπουλος επανέλαβε ότι εκεί θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατάξεων.

«Η εφεδρεία είναι μια διαδικασία που έπεται αν δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα ευοδωθεί», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις ο κ. Κουκουλόπουλος είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τη μία πρόσληψη στις 10 αποχωρήσεις εργαζομένων, συμφώνα με τη νομοθεσία και αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, ως ένα ενιαίο σύστημα αυτοτελούς γενικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η σκέψη μας και η απόφαση μας, γι’ αυτό ακριβώς και μιλάμε. Μίλησα και χθες, μιλάω και σήμερα για μετατάξεις».

Σχετικά με το ποιοι δήμοι βρίσκονται στο "κόκκινο", ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η συνολική εικόνα θα προκύψει με την ολοκλήρωση της απογραφής, στο τέλος Σεπτεμβρίου και σημείωσε: «Δεν έχει σημασία μόνο τί χρωστάει ένας Δήμος, αλλά και αν είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός πρωτογενώς. Γι αυτό πρέπει να έχουμε τα στοιχεία για όλα τα νομικά πρόσωπα και να δούμε αν είναι διαχειρίσιμο το σύνολο του βάρους που κουβαλάει ο κάθε Δήμος».

«Αυτή τη στιγμή πάντως οι Δήμοι που φαίνεται να έχουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και θα χρειαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι λιγότεροι από 15. Δεν ξέρω αν αλλάξει αυτό στους αριθμούς με τις επιχειρήσεις και τα νομικά τους πρόσωπα. Αυτό θα το ξέρουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υποστήριξε ότι ο υφυπουργός τους διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται θέμα εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ παρά μόνο εθελοντικές μετατάξεις σε δήμους που παρουσιάζουν ελλείμματα στα οικονομικά τους. Εξ άλλου, οι μετατάξεις αυτές θα γίνουν μέσα από μια ειδική διαδικασία, αφού προηγηθεί η οικονομική εξυγίανση των συγκεκριμένων Δήμων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 10 με 15.