Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία και στους δήμους, μεταξύ των οποίων και τον Πειραιά. Ο κ. Μιχαλολιάκος, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα σχέδια περί εργασιακής εφεδρείας στο δήμο δεν πρόκειται να περάσουν, κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού και καλεί την κυβέρνηση να φροντίσει να αποδώσει τα χρήματα που οφείλει μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στον Πειραιά, αλλά και όσα χρωστάει ο ΟΛΠ στην πόλη από ανταποδοτικά τέλη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του δήμου που ψήφισε η δημοτική αρχή μετά τον Καλλικράτη, οι θέσεις υπαλλήλων (μονίμων και αορίστου χρόνου) είναι 2.874 και υπηρετούν 1,686, τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει, ότι τα κενά οργανικών θέσεων φτάνουν τα 1.188.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει έως το τέλος του χρόνου όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας και χρήση δανείων.

Όσοι, όμως, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που προβλέπει μετατάξεις και εργασιακή εφεδρεία.