"Τα Πολεμικά Ολοκαυτώματα και ειδικά εκείνα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Βιάννο Ηρακλείου στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2011. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος θα βρίσκεται στην Βιάννο από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και θα επισκεφθεί τους χώρους των εκτελέσεων το μνημείο σύμβολο στην θέση Σελί Αμιρών, το μουσείο εθνικής αντίστασης του δήμου Βιάννου και το σημείο που δόθηκε η μάχη ανταρτών και Γερμανών στην θέση Κουρνιαχτός στην Σύμη.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η ανάδειξη των ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διαστάσεων και συνεπειών των Ολοκαυτωμάτων που διέπραξαν τα στρατεύματα κατοχής στη χώρα μας, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης στο συνέδριο θα συζητηθεί η ιστορική, πολιτική και νομική τεκμηρίωση του αιτήματος διεκδίκησης των αποζημιώσεων προς τα θύματα της Ναζιστικής Κατοχής αλλά και του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς και η διατύπωση προτάσεων για την προώθηση της διεκδίκησής τους.

Στο συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης θα πάρουν μέρος δήμαρχοι και αντιπρόσωποι από τον σύνδεσμο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδος και θα αναπτύξουν θέματα πανεπιστημιακοί, καθηγητές και άλλοι ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και της Νεολαίας του, και μέλη και εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Δήμων.