Την προμήθεια δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται, πρώτον, για την προμήθεια 3.000 βλημάτων από τις ΗΠΑ και 5.000 από την Ολλανδία για τα τεθωρακισμένα τύπου Λέοπαρντ, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση καταργεί τις τεθωρακισμένες δυνάμεις και πωλεί σε πολύ χαμηλές τιμές τα συγκεκριμένα βλήματα. Τη σχετική έγκριση προμήθειας είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια προωθητήρων για τα πυραυλικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου SPICE, ισραηλινής κατασκευής, μέρος των οποίων προβλέπεται να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να καταθέσουν κοινή τροπολογία για να μην καταστραφούν οι 800 τόνοι πυρομαχικών που έχουν κατασχεθεί και μετέφερε το πλοίο "Βάλτικ Σκάι", όπως προβλέπεται σε σχετική δικαστική απόφαση.

Τα πυρομαχικά φυλάσσονται με ασφάλεια, στις αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο, στα Δερβενοχώρια και στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, έχουν ελεγχθεί από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.
TAGS