Στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πικραμμένο διαβιβάστηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του και απρεπή συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας.

Μετά την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: "προέβην στην ενέργεια αυτή διότι τα στοιχεία που μου έχουν τεθεί υπόψη αρμοδίως μου επιβάλλουν να ζητήσω τον πειθαρχικό του έλεγχο" και προσθέτει: "Η τελική κρίση ανήκει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο".

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελάρας μετά τη γνωστοποίηση της σε βάρος του πειθαρχικής δίωξης σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, η καθυστέρηση στη χορήγηση των βιβλίων οφείλεται στον παράνομο διαγωνισμό και στην ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, ο κ. Αγγελάρας δήλωσε: "Θεωρώ καθήκον μου να υπερασπισθώ το ήθος, την ακεραιότητα και την επιστημονική κατάρτιση οκτώ ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ομόφωνα αποφασίσαμε δύο φορές μάλιστα ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων για τα σχολικά βιβλία.

Με την πρώτη δικαστική πράξη -Απρίλιος 2011- ο διαγωνισμός που διήρκεσε δέκα και πλέον μήνες κρίνεται παράνομος. Συνεπώς, από το χρονικό αυτό σημείο η υπουργός Παιδείας, αν και είχε πλήρη γνώση των παρανομιών, δεν προχώρησε, ως όφειλε χάριν του δημοσίου συμφέροντος, στην άρση αυτών. Το Τμήμα, με απόφασή του -Ιούνιος 2011-, έκρινε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες και για τους ίδιους λόγους ότι ο διαγωνισμός είναι παράνομος.

Δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριμένης ή οποιαδήποτε άλλης απόφασης του Τμήματος και δεν έχει παραβιασθεί ποτέ διάταξη νόμου (Πρακτικό Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και σε Συμβούλιο15/2006). Άλλωστε οι διατάξεις που καθορίζουν σύντομο χρόνο έκδοσης για τις κατηγορίες αυτές υποθέσεων έχουν κριθεί μη συμβατές με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την 1η και 4η Ιουλίου, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα, με πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, της γνωστοποίησα ότι εμμένω στην ορθότητα της κρίσης αυτής. Το αποδέχθηκε και τελικώς μου ζήτησε βοήθεια για την ανεύρεση λύσης, την οποία και προσέφερα χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα δε, με έφερε σε συνεννόηση με το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας.

O πραγματικός και μοναδικός λόγος καθυστέρησης στη χορήγηση των βιβλίων είναι ο παράνομος διαγωνισμός και η δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του υπουργείου Παιδείας. Επιρρίπτονται ανύπαρκτες ευθύνες σε υπηρέτες θεσμών που προασπίζονται τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και που αποτρέπουν την παράνομη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος".

Αναλυτικότερα, στον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου καταλογίζεται ότι καθυστέρησε την έκδοση αποφάσεων στις υποθέσεις που αφορούσαν τον προέλεγχο του διαγωνισμού αγοράς χάρτου για την έκδοση σχολικών βιβλίων και της συμβάσεως για τον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου.

Ακόμη, του αποδίδεται απρεπής συμπεριφορά για δύο επιστολές που έστειλε στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για το θέμα των σχολικών βιβλίων και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη για την υπόθεση του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, στον πειθαρχικό φάκελο που έχει διαβιβαστεί στον κ. Πικραμμένο, περιλαμβάνονται και άλλες υποθέσεις που εκδόθηκαν με καθυστέρηση.