Πληθαίνουν- και όχι άδικα- οι φωνές αγανάκτισης και διαμαρτυρίας για το νέο φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα 4.000 ευρώ. Πολίτες, συνδικάτα, αντιπολίτευση αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές τονίζουν την έντονη διαφωνία τους στο νέο χαράτσι που αναμένεται να πλήξει περαιτέρω χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων! Νέα αντίδραση Φωτόπουλου. Από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για το τέλος ακινήτων προέκυψε μεγαλύτερη επιβάρυνση για όλους σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Θεσσαλονίκη, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ότι το τέλος καλούνται να πληρώσουν και οι άνεργοι, όπως επίσης ότι εξαιρούνται οι εκκλησίες και οι θρησκευτικοί χώροι γενικά.

Μάλιστα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ταλαιπωρία που περιμένει πολύτεκνους, αναπήρους, μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων με 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, εάν η περιοχή που κατοικούν έχει τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν εξαιρέθηκαν από το νέο «χαράτσι», αλλά θα πρέπει να ζητήσουν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετική βεβαίωση της ιδιότητάς τους, ώστε να την επισυνάψουν στον λογαριασμό της ΔΕΗ και να απαλλαγούν, ή διαφορετικά να υποβάλουν σχετική αίτηση εξαίρεσης στα ΚΕΠ.

O πρόεδρος της ΓΕΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Οι νόμοι είναι για να υπηρετούν τους πολίτες -υποστήριξε ο κ. Φωτόπουλος- εάν ο νόμος μου επιβάλλει να κόψω το ρεύμα στον άνεργο και τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά που δεν έχει να πληρώσει αυτό το χαράτσι, ε, όχι δεν θα το κόψω, θα παρανομήσω και ας μας απολύσουν. Εδώ είμαστε να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Εάν είναι να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, ναι θα παρανομήσουμε» υποστήριξε ο κ. Φωτόπουλος.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να καταβάλει το έκτακτο ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά.

«Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά».

Ολες τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για να το αντιμετωπίσει ο πολίτης, εξετάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο ΔΣΑ, έχοντας διατρανώσει την αντίθεσή του «στη φορολογική στοχοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία, ως εύκολη λύση, βάλλεται διαχρονικά», θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες προστασίας έναντι τέτοιων νομοθετικών επιλογών, «στεκόμενος στο πλευρό, όχι μόνο των μελών του, αλλά και εν γένει της κοινωνίας»

Tαυτόχρονα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος ζητούν να μην κόβουν το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα έχουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτου.

Την αντίθεσή τους σε διατάξεις του νέου μέτρου για τα ακίνητα εξέφρασαν τη Πέμπτη αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας παράλληλα τους προβληματισμούς τους για τη δίκαιη εφαρμογή του έκτακτου τέλους.

Aπό τη πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγόρησε τον υπουργό για το φιάσκο στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τη μπλόφα- φιάσκο με την Τρόικα και τα ψέματα για το ύψος στο χαράτσι των ακίνητων. Ο κ. Μιχελάκης κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και όταν την ξαναβρεί, «θα μπορέσουμε να ... ανασυστηθούμε».

«Επαίσχυντο χαράτσι» χαρακτήρισε το τέλος το ΚΚΕ και ζήτησε άρνηση πληρωμής, ενώ ο ΣΥΝ έκανε λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας την ώρα που οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι σπρώχνονται στο Καιάδα».

Η επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών και μεταξύ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο, άρχισαν να δημιουργούνται στο Facebook οι πρώτες σελίδες στις οποίες καταγράφεται η αντίδραση των πολιτών. «Πληρώνουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αφαιρώντας τα ποσά που αναλογούν στο νέο τέλος, ΤΑΠ και ΕΡΤ. Φτάνει η αφαίμαξη!» λένε οι δημιουργοί ενός γκρουπ με περισσότερα από 700 μέλη.

Και ο Βενιζέλος αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες!

Την ώρα που οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι ανεβαίνει το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα υπάρξει μια σειρά άλλων φορολογικών επιβαρύσεων για τα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στο προηγούμενο διάστημα δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας δεν είχαν εφαρμοσθεί και πλέον απαιτείται να προχωρήσουμε αποφασιστικά. «Δεν έχουν αποδώσει μια σειρά από μέτρα. Μερικά μέτρα δεν ελήφθησαν. Για παράδειγμα, δεν ελήφθη το μέτρο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών οι πίνακες με τις τιμές ζώνης θα είναι έτοιμοι στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Το υπουργείο ήδη διαθέτει στοιχεία για τις τιμές ζώνης από τις ειδικές επιτροπές των ΔΟΥ, ωστόσο αναμένεται να αξιοποιήσει και στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία των κατασκευαστών, των μεσιτών κτλ.

Στις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (δημοτικά τέλη, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση αγοράς και φόρο γονικών παροχών και κληρονομιών), προστίθεται πλέον και το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση.

Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία υπολογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.Πηγή: Newpost/in.gr
TAGS