Με περίσσιο θάρρος ο γενικός γραμματέας Οικονομικών της κυβέρνησης, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δυστυχώς» για τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα θα λαμβάνονται υπόψιν μόνο τα τετραγωνικά που αναφέρονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι…δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα
Εν ολίγοις η κυβέρνηση δια στόματος Πλασκοβίτη παραδέχτηκε την αδυναμία της να εφαρμόσει δικαίως το νέο μέτρο. Και αφού λοιπόν τα τετραγωνικά σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους είναι δηλωμένα κατά τη… βούληση του ιδιοκτήτη τους στη ΔΕΗ και αφού οι άνεργοι θα αναγκαστούν παρόλα αυτά να πληρώσουν αδρά το ακινητό τους, άλλη μία παράνομιούχα κατηγορία πολιτών θα γλιτώσει το χαράτσι.
 
Ο λόγος για τους «θρήσκους» ιδιοκτήτες ακινήτων. Και δεν αναφερόμαστε στους ιερείς και την εκκλησιαστική περιουσία που εξαιρείται συστηματικά από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά για κάτι παρεμφερές. Πρόκειται για τους «θεοσεβούμενους» ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι από το 2000 και έπειτα πήραν άδεια από την πολεοδομία (και την Μητρόπολη) για να χτίσουν έναν μικρό ναό στην αυλή τους και ανταυτού έχτισαν… υπερπολυτελείς βίλες.
 
Το «στρίβειν διά της... ναοδομίας»
 
Για να εκδοθεί άδεια ανέγερσης ναού απαιτείται η συναίνεση του οικείου μητροπολίτη και αυτό αποκαλείται Ναοδομία.

Εάν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο παραχωρείται το μέρος του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί ο ναός στην οικεία μητρόπολη, εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να τελούνται όλες οι θρησκευτικές τελετές σε αυτόν. Η Πολεοδομία ελέγχει μόνον τους όρους δόμησης και το διάγραμμα κάλυψης από τα αρχιτεκτονικά.
 
Επίσης, στη Ναοδομία δεν υπάρχει έλεγχος φορολογικών, δηλαδή η είσπραξη της αμοιβής δεν είναι διασφαλισμένη όπως όταν εκδίδεται μια άδεια στην Πολεοδομία, γι’ αυτό συνηθίζεται η σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών…!
 
Όλο αυτό το σύστημα στην ουσία είναι διάτρητο με πολλά «παραθυράκια» και αιτία δημιουργίας της «φάμπρικας κατασκευής πολυτελών εξοχικών μετά πισίνας», κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις και στη λοιπή χώρα. Δηλαδή, η κατασκευή ενός εξωκκλησιού χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για απόκτηση βίλας! Το σχέδιο είναι πολύ απλό: άδεια από τη ναοδομία για ανέγερση εκκλησίας. Άδεια για ανέγερση… πανηγυρόσπιτου (για τα… πανηγύρια) και άδεια δεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων που εξελίσσεται σε… πισίνα!
 
Όπως  δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Κυκλαδική, 17.9.2010, «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Με τις άδειες αυτές, πολίτες χτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλές».
 
Συγκεκριμένα, σε ένα μόνο νησί – αυτό της Μυκόνου- έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια 50 πολυτελείς κατοικίες.
 
Το «στρίβειν διά της... ναοδομίας» εντοπίστηκε το 2000, από τον τότε υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, και το 2001, με το νόμο 2940 τής τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου θεσπίστηκε ότι η ανέγερση ιδιωτικών ναΐσκων επιτρέπεται μόνον σε άρτια και οικοδομήσιμα ακίνητα, η επιφάνειά του θα είναι μέχρι 50 τετραγωνικά, ενώ το πανηγυρόσπιτο άλλα 10 τετραγωνικά. Οι οικοδομικές εργασίες, εκτός από το ναΐσκο, γίνονται με οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την πολεοδομία.

Η διάταξη του νομοσχεδίου, που δεν γίνεται δεκτή από τους αρχιτέκτονες, προβλέπει ότι όλες οι εργασίες γίνονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας. Η Εκκλησία, που έχει την ευθύνη ακόμη και για την αλλαγή... χρήσης (!) του ακινήτου, απλώς θα ενημερώνει τις πολεοδομίες που θα έχουν αρμοδιότητα μόνον στον έλεγχο και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση αυθαιρέτων. Δηλαδή, τρέχα γύρευε τι έχει δηλώσει ο καθένας στη ΔΕΗ και τι γλιτώνει από το νέο χαράτσι.
 
 
Υ.Γ: Σε απλά ελληνικά, όσο πιο «θρήσκος» είσαι τόσο λιγότερα πληρώνεις σε αυτή την χώρα.


 Αναστασία Γαλάνη