Την επαναπροκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ζητούν εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων που συναντώνται απόψε στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια καταγραφής τους και εμπέδωσης της μεταξύ τους συνεργασίας.
Όπως ανέφερε το μέλος της ομάδας συντονισμού του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Παπαϊωάννου, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να θέτει τέτοιες προϋποθέσεις ώστε να μην μπορούν να υποβάλλουν αίτηση φορείς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, συνεργάζονται με περισσότερους από πέντε δήμους και δεν έχουν οικονομικό απολογισμό.

"Αν δεν πληρούνται τέτοιες προϋποθέσεις θα είναι αμφίβολο αν οι φορείς αυτοί μπορούν να γίνουν καλοί διαχειριστές μεγάλων χρηματικών ποσών", είπε και υπογράμμισε ότι προκύπτουν πολλά προβλήματα διαφάνειας από τη μη τήρηση διαδικασιών καταγραφής, πιστοποίησης και μητρώων των εθελοντικών οργανώσεων.

"Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκλήθησαν από το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι περίπου το 15% των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα σε όλη την Ελλάδα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν ήταν θολά και ανεπαρκή, δημιουργώντας ένα ομιχλώδες τοπίο.

Ως παραδείγματα ενεργούς δράσης εθελοντικών οργανώσεων, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξή της σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας το 2014, αλλά και την συνεισφορά όσων οργανώσεων διοργανώνουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εκδηλώσεις καθαρισμού παραλίμνιων περιοχών και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τις Σέρρες, τη Θεσσαλία αλλά και την Αθήνα, ενώ έγινε μια πρώτη προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών και προγραμματισμού για κοινή δράση στο μέλλον.