Σειρά «εγκληματικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών», μεταξύ αυτών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. Σε κοινή επιστολή τους, εξάλλου, προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, η οργάνωση Νέων Assante, η Αφγανική, η Αφρικανική και η Κενυάτικη Κοινότητα, κάνουν λόγο για καθημερινές βιαιοπραγίες κατά αλλοδαπών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι πρόκειται για «εγκληματικές επιθέσεις με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος ή τη χώρα προέλευσης» και προσθέτει πως «τέτοια φαινόμενα απειλούν το Κράτος Δικαίου, τη δημοκρατική ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή». Ως εκ τούτου, ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται σε αυτά και την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον».

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι οργανώσεις καταγράφουν συγκεκριμένα περιστατικά, με ημερομηνίες, τόπους επιθέσεων, ονόματα και ηλικίες όσων διαμετακομίσθηκαν σε νοσοκομεία ύστερα από τις βίαιες επιθέσεις. Υποστηρίζεται, δε, ότι τα καταγραμμένα περιστατικά είναι λίγα σε σχέση με τα πραγματικά, αφού «συμβαίνουν καθημερινά πλήθος επιθέσεων εις βάρος αλλοδαπών, αλλά τα θύματα δεν τις καταγγέλλουν», είτε διότι διαμένουν παράνομα στη χώρα, είτε διότι φοβούνται.

Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» διοργανώνει συζήτηση την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Μεσολογγίου, στο Παγκράτι. Ταυτόχρονα, διοργανώνει δύο συλλαλητήρια, την Παρασκευή, 23, και την Κυριακή, 25 τρέχοντος, στον Ασπρόπυργο και τη Νίκαια αντίστοιχα.