Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού σημειώνεται από το απόγευμα της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που έχει εκδώσει εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία θα επεκταθεί μέχρι αύριο σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία έχει αρχίσει σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα προβλήματα του Φθινοπώρου.

Ενδεικτικό είναι πως στην Κέρκυρα δεκάδες σπίτια παρέμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες ενώ ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στο αεροδρόμιο του νησιού.

Από τη νύχτα τα φαινόμενα θα επιδεινωθούν και από τα δυτικά με βροχές ισχυρές και καταιγίδες οι οποίες ξεκίνησαν από το Ιόνιο και την Κέρκυρα και προχωρούν στην ακτογραμμή του Ιονίου πελάγους και σιγά σιγά επεκτείνονται νοτιότερα και ανατολικότερα. Μέσα στη νύχτα θα φτάσουν ακόμη και στην Αττική.

Αναλυτικότερα:

Σήμερα Τρίτη

Εντονα θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, το βράδυ στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, τη Θράκη καθώς και την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί εντάσεως 4 με 5 μποφόρ, αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες. Η θερμοκρασία σε πτώση στη Βόρεια Ελλάδα θα κινηθεί από 10 εώς 30 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από 16 εώς 33 βαθμούς και στα νησιά από 20 εώς 31εναν βαθμούς κελσίου.

Στην ΑΤΤΙΚΗ στην αρχή αίθριος θα είναι ο ουρανός αργότερα όμως θα συννεφιάσει και προς το βράδυ περιμένουμε να βρέξει ενώ δεν αποκλείεται μέσα στην νύχτα να έχουμε και καταιγίδα

Αύριο Τετάρτη

Περιμένουμε βροχές ισχυρές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με πιο έντονα φαινόμενα στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά από το απόγευμα και μετά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί, βορειδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ όμως τα βράδυ θα γυρίσουν βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια περίπου ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα θα κυμανθεία από 7 βαθμούς στη Φλώρινα εώς 24 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 13 εώς 27 στα κεντρικά και από 19 εώς 29 βαθμούς κελσίου στα νησιά και την Κρήτη.
Στην ΑΤΤΙΚΗ περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 εώς 27 βαθμούς.

Το φθινοπωρικό σκηνικό του καιρού θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη Πέμπτη, όταν και θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.