Παράδειγμα μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας στον τρόπο προσέλκυσης αλλοδαπών τουριστών, αποτελεί η Ρόδος για τους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς, κάνοντας πράξη την πολιτική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με προφανή οφέλη για την τοπική αλλά και την ευρύτερη οικονομία. Εκμεταλλευόμενοι το κύμα καθόδου των Ρώσων στους μεσογειακούς προορισμούς, φορείς του νησιού έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας, με αντικείμενο την παραμονή των κυριοτέρων τουριστικών μονάδων του νησιού σε κατάσταση λειτουργίας έως το Νοέμβριο, όπως επίσης και την επανέναρξη λειτουργίας τους από τον Απρίλιο.

Στους εν Ελλάδι τουριστικούς προορισμούς, ο κανόνας μέχρι τώρα είναι η τουριστική περίοδος να ξεκινά το Μάιο και να περατώνεται τον Οκτώβριο, δείγμα της εποχικότητας που διακρίνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Μαχαιρίδης, με αφορμή τη διοργάνωση ελληνορωσικού επιχειρηματικού συνεδρίου, το 2012 θα επισκεφτούν τα συγκεκριμένα νησιά τουλάχιστον 360.000 Ρώσοι τουρίστες, ήτοι 65% περισσότεροι από τους 220.000 που ήλθαν εφέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί και ένα και δυο αλλά και τρία εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, τη στιγμή που η Τουρκία το έχει ήδη καταφέρει.

Ως πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών, ο κ. Μαχαιρίδης "έδειξε" την αγορά της Σιβηρίας, που όπως είπε μπορεί να στείλει χιλιάδες τουρίστες στην ελληνική αγορά ακόμα και το χειμώνα. "Για αυτούς θερμοκρασίες 15 βαθμών κελσίου είναι καλοκαίρι. Ωστόσο αναγκαία συνθήκη για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα τις "νεκρές" τουριστικές περιόδους είναι η "υψηλή" ετοιμότητα των τουριστικών υποδομών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους, όπως τονίστηκε.

Στην κούρσα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος εφέτος η Ρόδος έχει τα ηνία πανελλαδικά, σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών, φτάνοντας το 23,8% στο οκτάμηνο σε σχέση με πέρυσι.
TAGS